Zen meditacija kroz iskustvo

0
158
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

rock garden zen buddhism meditation stone and lines in sand Japanese culture concept for balance simplicity purity and concentration conceptual for spa and wellness background

Piše: Miloš Stanić

Evo kratkog uputstva kako da ovladate tehnikom zen meditacije. Meditacija je odličan način da se “resetujete”, relaksirate i saberete misli. Objasniću tehniku, disanje, šta je “mantra” i čemu služi. 

Ja imam nekih 30 godina iskustva sa meditacijom. Prvi put sam upoznao meditaciju kroz karate treninge još kao klinac. Sensei bi najavio “mokuso” i mi bi smo krenuli sa meditacijom. To je vrsta zen meditacije (zazen), koju ću objasniti kasnije. Mene je interesovalo sve što dolazi sa istoka tako da sam imao prilike da vežbam jogu, završim kurs transcendentalne meditacije, joga nidru i probam još nekoliko varijanti meditacija. Ipak danas praktikujem zen meditaciju jer je jednostavna.

Meditacija je dve hiljade godina stara vežba introspekcije… kao da oslušnete sami sebe. To je par minuta koje posvetite samo sebi za sedenje u miru i relaksirano disanje. Način da potpuno “resetujete” svoje misli, odbacite sve strahove, ambicije, planove, obaveze i pronađete sebe.

Položaj i trajanje

zen-posturePrvo sedite u turski sed ili sedite na potkolenicama ako vam tako prija. Leđamoraju biti prava. Možete podmetnuti neko jastuče ako vam je lakše. Nemojte sesti u stolicu ili koristiti bilo kakav naslon. Pozicija namerno treba da bude polu-nelagodna kako ne bi ste zaspali. Poenta je u tome da voljno morate održavati tu poziciju. Ja ne merim koliko meditiram, ali znam da je to u proseku 10-15 minuta. Ne treba postavljati neke precizne vremenske okvire, jednostavno meditirajte koliko vam prija. To može biti 5 ili 35 minuta, nije previše bitno.

Disanje i opuštanje

Ono što je bitno je da se opustite. Da bi ste se opustili meditaciju uvek započnite dubokim disanjem jer to pomaže da se opustite. Disanje kao telesna funkcija može biti svesno ili nesvesno. Recimo ne možemo uticati na naše otkucaje srca voljno ili na širenje krvnih sudova, to nisu voljne radnje i njima upravlja naš mozak. Sa druge strane mišiće možemo voljno pomerati. Disanje se nalazi na pola puta, možemo njime upravljati svojom voljom ali takođe ako ne razmišljamo o disanju ono se obavlja automatski jer komandu preuzima mozak (nesvesno). Zbog ovako specifične pozicije, na pola puta između svesnog i nesvesnog,  kontrolisano disanje može pomoći da se smirimo, relaksiramo, usporimo otkucaje srca… Vežbanje započnite dubokim disanjem, a posle par minuta dišite normalno. Trudite se da dišete opušteno “stomakom”, a ne grudima.

Pogled i mesto meditacije

dharmaPronađite prijatno mesto za meditaciju, držite oči polu-otvorenim.

Meditaciju počnite dubokim disanjem i opuštanjem. Prvi minut možete zatvoriti oči da se lakše opustite, ali ih posle držite polu otvorenim i zagledajte se u neku tačku. Ovo je specifičnost zen meditacije.

Bodidharma je bio plemić iz Indije koji je budizam preneo u Kinu (5-6 vek.). Smatra se osnivačem zen budizma. Legenda kaže da je otkinuo svoje očne kapke jer ga je nerviralo što bi zaspao tokom meditacije. Naravno ovo je samo legenda, ali je istina da je Bodidharma uveo metod meditacije kod koje oči ostaju otvorene kako ne bi zaspali tokom vežbe.

Svi se ponekad zagledamo u neku tačku i na taj način malo odmorimo. Na temelju ovoga je bazirana tehnika zen meditacije. Sasvim je ok da se okrenete ka zidu kada meditirate ili da se zagledate u neki deo pejsaža koji miruje. Na primer, možete se zagledati u travu, krošnje drveća, nebo, morske talase, kamenčiće na plaži, plamen sveće, šare na tepihu ili prosto senke u prostoriji gde meditirate.

Odaberite povučeno i prijatno mesto za meditaciju. Recimo budistički sveštenici meditiraju u pećini ili u zen vrtovima. Glavna poenta zen vrtova je da budu umirujuća mesta pogodna za meditaciju. Zen vrtovi su mirni, prijatni za oko jer su puni zelenila, čuju se ptičice, a obično imaju i neko jezerce. Popularno je i crtanje “talasa” malom grabuljom u pesku kako bi imitiralo morske talase i poslužilo kao lepa pozadinska slika.

Šta je mantra?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here