Vežba smirivanja disanja

0
110

vezba-disanja.jpg


Vežba smirivanja disanja primenjuje se u slučajevima ubrzanog disanja kod napada anksioznosti i panike. Pored simtoma na emocionalnom i kognitivnom planu, za anksioznost su karakteristični i fiziološki simptomi od kojih su najčešći ubrzani srčani ritam, otežano disanje i doživljaj gušenja. Ova vežba doprinosi trenutnom smanjenju navedenih simptoma a njeno svakodnevno ponavljanje može doprineti da ti simptomi vremenom nestanu.

Sledi opis koraka vežbe smirivanja disanja.

  1. Dišite iz stomaka, udišite vazduh, kroz nos, polako brojeći do pet (lagano brojite dok udišete vazduh ,, jedan…dva…tri…četiri…pet).
  2. Zaustavite dah i brojite takođe do pet.
  3. Izdišite polako vazduh, kroz nos ili usta, brojeći lagano do pet. Budite sigurni da ste potpuno izbacili vazduh.
  4. Kada ste izbacili vazduh, dva puta udahnite i izdahite ALI normalnim ritmom disanja koji inače imate. Nakon toga ponovite ciklus od 1. do 3. koraka.
  5. Radite ovu vežbu od tri do pet minuta. Ona bi trebalo da sadrži najmanje deset ciklusa ,,udisanje-pet, zadržavanje-pet, izdisanje-pet“. Kako budete nastavljali sa vežbom, primetićete da ćete brojati više od pet, i to posobno u slučajevima izdisaja u odnosu na udisaje. Ako se ova varijacija pojavi, pustite da se dešava i nastavite sa vežbom. ZAPAMTITE da uzmete dva normalna uzdaha (i izdaha) između savakog ciklusa. Ukoliko počne da vam se vrti u glavi u toku vežbe, pauzirajte je 30 sekundi pa nastavite.
  6. Tokom vežbe, održavajte dah ravnim i regularnim, bez gutanja u toku disanja i iznenadnih izdisaja.
  7. Opciono ali značajno: Možete u toku izdisanja da izgovarate u sebi jednu od relaksirajućih fraza ,,opusti se“, ,,smiri se“, ,,pusti da ode“ ili bilo koju drugu koja vam se učini prikladnom. Opustite čitavo telo dok radite ovo. Ukoliko svaki put dok izvodite ovu vežbu izgovarate neku frazu, vremenom ćete dospeti u stanje blage relaksiranosti na sam izgovor iste.

Najbolji efekti ove vežbe se postižu ukoliko se vežba od 3-5 minuta dnevno najmanje dve nedelje. Možete utvrditi određeni period u toku dana kada ćete primenjivati ovu vežbu kako bi vam ,,ušla“ u naviku. Uz praksu naučićete za kratko vreme kako da ,,smirite“ fiziološke reakcije anksioznosti i panike.

Sanja Marjanović

dipl.psiholog

Foto&Video&Tekst: Vaš psiholog
Izvor: Vaš psiholog

SHARE
Previous articleOsobni psihoterapeut – moda, potreba ili preventiva
Next articleKako reći „NE“?
Dr Vladimir Mišić je diplomirani psiholog, psihoterapeut, psihološki savetnik, life coach (Quick-Goals, CBT Coaching), praktičar RE&CBT (Rational Emotive & Cognitive Behavioral Therapy), praktičar metoda RPT (Rapid Personal Transformation), Master of Persuasion & Influence, Praktičar metoda Spiritualne Tehnologije Živorada Slavinskog (Duboki PEAT, DP4, DP2, Univerzalni proces, Aspektika), praktičar metoda za integraciju unutrašnjih konflikata Integra Protokol (metod Vladimira Stojakovića), i praktičar Vegetoterapije (metoda Dr Wilhelm Reich-a). Vladimir je osnivač sajta Vaš Psiholog, psihološkog savetovališta Ekvilibrijum u Beogradu, roditelj, suprug i još mnogo toga. Vladimir ima desetogodišnje iskustvo u psihoterapiji, psihološkom savetovanju, edukaciji i coaching-u. O njegovoj kompetentnosti i kvalitetu svedoče njegovi brojni zadovoljni klijenti i studenti širom zemlje i sveta. U svojoj profesionalnoj karijeri najviše se bavi radom sa poremećajima iz anksiozno-depresivnog spektra (napadi panike, generalizovana anksioznost, opsesivno kompulsivni poremećaj, socijalna anksioznost, depresije), savetovanjem u partnerskim odnosima (bračno i partnersko savetovanje), prevazilaženju seksualnih disfunkcija u čijoj osnovi su psihološki uzroci, problemima u učenju kod dece i adolescenata, stres menadžmentu, ličnom rastu i razvoju. Dr Vladimir Mišić ima dugogodišnje iskustvo u savetovanju i psihoterapiji putem skajpa (SKYPE). On je prvi u našoj zemlji započeo takvu vrstu psihološke prakse na sistematski i profesionalan način. Do sada imao je prilike da radi sa mnogo naših ljudi širom sveta (SAD, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Španije, Danske, Švedske, Hrvatske, BiH, Crne gore, Slovenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Poljske, Rusije, Jordana). Njegovo bogato iskustvo u savetovanju na daljinu nam je pokazalo da ova vrsta rada predstavlja dragocenu vrstu pomoći za sve one koji žive daleko, često putuju ili žive u mestima u kojima ne mogu pronaći psihologa. Pored psihoterapije i coachinga Vladimir Mišić se bavi i profesionalnom edukacijom studenata. Do sada edukovao je mnogo studenata koji sada imaju svoje privatne prakse u Beogradu i uspešno rade sa klijentima. Kontakt email: onlinepsihoterapija@gmail.com Skype name: vaspsiholog

LEAVE A REPLY