Tamo gde ima straha, nema ljubavi

0
80
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ne podrazumevaj

Tamo gde ima straha, nema ljubavi. Bilo bi dobro da drugu osobu poštujemo, uvažavamo njenu slobodu i budemo spremni da je pustimo. To nekada znači i da budemo spremni da pustimo osobu koju volimo, jer za sebe bira nešto drugo. Tek kada osvestimo da se bojimo, tek kada prevaziđemo strah, ostaje prostor za ljubav, zrelu i bezuslovnu. Tada je ljubav balans između ja, ti i mi.

Tada možemo da izađemo iz svojih uloga koje nužno živimo svaki dan: ulogu partnera, majke, oca, deteta, poslovne žene ili čoveka… i hiljadu drugih, svako zna svoje, tek tada smo tu stvarno mi. Tek tada je tu stvarno osoba koju smo birali za sebe, osoba sa kojom smo birali da živimo svoje vrednosti.

Potencijal da upoznaš sebe i drugog, da biraš da rasteš kraj nekog i sa nekim. I imaš izbor da svakoga dana biraš da zaista živiš taj dan. To znači ne na auto-pilotu. Ne da ustaneš, uđeš u svoju ulogu, i proletiš kroz još jedan dan u nedelji, čekajući vikend ili godišnji odmor.

Ne način da PODRAZUMEVAŠ osobu kraj sebe i sve ono što imaš sa njom.

Ako si muškarac, nisi je jednom osvojio i završio sa tim. Zato što je ona, naravno, tu i sve to sa njom je datost. Pa si onda iznenađen što tvojoj ženi prija pažnja drugog muškarca.

Ako si žena, nije jednom birao tebe i to je sada to, pa si često nezadovoljna i može te boleti glava svakog drugog dana. Onda si ti iznenađena što tvoj muškarac bira ženu koja ne priča mnogo, koja lako može da ga razonodi i kraj koje se može osetiti muškarcem.

I eto neprijatnosti.

Dodajmo na ovo uobičajene svakodnevne teškoće: neplaćene račune, prehlađenu decu, kuvanje svakog dana, bolesne roditelje ili one koji vole da budu prisutni, komšije, sve one bahate ljude na poslu koje srećemo (pod uslovom da ga imamo)… dodajmo svi, svako za sebe, ono što mu je iz iskustva blisko.

Eto još veće neprijatnosti.

A sada znamo, niko ne voli da mu je neprijatno. I onda lako osetimo bes. Ili povređenost. Ili ljubomoru. Osećamo anksioznost, strah. Boli nas. Osećamo se iznevereno, izdano.

I kako se onda otvoriti za drugu osobu i kako se pustiti ako u iskustvu imamo ovakve stvari?

A svi to imamo u iskustvu, na ovaj ili onaj način.

Pročitajte: Ne sipaj so na ranu

 

Autor: Jelena Jung

Foto&Video&Tekst: Psihoverzum
Izvor: psihoverzum.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here