Sumrak (odlomak iz „Malog princa“)

0
182
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

– Ono što je bitno to se ne vidi….
– Naravno…
– To je kao sa cvetom. Ako voliš jedan cvet koji se nalazi na nekoj planeti, lepo je noću gledati nebo. Na svim zvezdama cveta cveće.
– Naravno…
– To je kao s vodom. Ona koju si mi dao da pijem bila je kao muzika, zbog čekrka i užeta… sećaš se… bila je slatka.
– Naravno…
– Gledaćeš noću zvezde. Moja je isuviše mala da bih ti pokazao gde se nalazi. Bolje je ovako. Moja zvezda biće za tebe jedna od zvezda. Tako ćeš voleti da gledaš sve zvezde… Sve će one biti tvoji prijatelji, a osim toga poklonicu ti nešto…
On se opet nasmeja:
– Ah, mali moj, kako volim tvoj smeh!
– Upravo to će biti moj poklon… biće to kao s vodom…
– Šta hoćeš da kažeš?
– Za sve ljude zvezde ne znače isto. Za one koji putuju, zvezde su vodiči. Za druge one su samo male svetiljke. Za naučnike one su problemi. Za mog poslovnog čoveka one su bile zlato. Ali sve te zvezde tamo ćute. A ti ćeš imati zvezde kakve niko nema…
– Šta hoćeš da kažeš?
– Kad budeš gledao nebo, noću, pošto ću se ja na jednoj od njih smejati, to će za tebe biti kao da se sve zvezde smeju. Ti ćeš imati zvezde koje znaju da se smeju!
– A kad se utešiš, čovek se brzo uteši, biće ti milo što si se sa mnom upoznao. Ostaćeš mi zauvek prijatelj. Želećeš da se smeješ sa mnom. Otvorićeš prozor ponekad onako iz zadovoljstva… Tvoji će prijatelji biti iznenađeni kad te vide da se smeješ gledajući u nebo. A ti ćeš im reći: – Da, zvezde me uvek zasmejavaju!

Antoan de Sent Egziperi „Mali princ“

Izvor: https://blagoprirode.wordpress.com/2011/09/21/sumrak/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here