Šta nisu emocije?

0
50
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Image result for emotions

Ponašanja nisu osećanja

Iako ljudi često veruju da osećanja isto što i ponašanje, to nije slučaj. Osećanje je unutrašnji događaj, koji nam kaže da se nešto važno zbiva u svetu koji nas okružuje. Ponašanje je, sa druge strane, niz aktivnosti, u kojima se mi angažujemo.

Na primer, mi možemo doživeti ljutnju zato što je neko zakasnio na dogovoreni sastanak, ali je možemo ispoljiti na socijalno prihvatljiv ili na socijalno neprihvatljiv način.

Socijalno neprihvatljiv način bi bio da vičemo, psujemo, da dajemo ocene vezane za ličnost ove osobe, da je nazivamo svakakvim imenima itd. Socijalno prihvatljiv način bi, na primer, uključivao kritiku ponašanja kašnjenja ove osobe i zahtev da to ponašanje kašnjenja promeni.

4Takođe, ova naša ponašanja mogu biti efikasna i neefikasna – u zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo. Ukoliko je naš cilj da jasno iznesemo svoje nezadovoljstvo ponašanjem koje čini osoba koja je zakasnila, veća je verovatnoća da ćemo u tome uspeti ako kritikujemo samo ponašanje osobe, a ne njenu ličnost.

Uobičajeno je i pogrešno verovanje da ako osoba oseća neku emociju, ona mora da se ponaša u skladu sa tim osećanjem. To, međutim, nije slučaj. Mi imamo slobodu da se ponašamo onako kako želimo, bez obzira šta i kako se osećamo i mislimo.

Oseti nisu osećanja

Često se dešava da ono što doživljavamo svojim čulima izjednačavamo sa osećanjima. Međutim, to nisu osećanja. Ono što registrujemo našim čulima su oseti i predstavljaju jednostavnije forme doživljaja, zato što uključuju samo registrovanje promena našim čulnim aparatom – čula vida, sluha, mirisa, ukusa i dodira.

Telesne senzacije nisu osećanja

5Nekada se dešava da brkamo telesne senzacije sa osećanjima. Ipak, ovo nije slučaj. Telesne senzacije su uvek prisutne tokom doživljavanja osećanja, ali one su fizička reakcija koja prati emocije.

Procene nisu osećanja

Dešava se da kada pitamo ljude kako se osećaju oni iznose ocene. Na primer: “Osećam se glupo”. Međutim, procene nisu osećanja. To su ocene našeg uma, a ne osećanja.

Reference:
Ekman, P. (2003). Emotions revealed: recognizing faces and feelings to improve communication and emotional life. New York: Times books, Henry Holt and Company.
Milivojević, Z. (2003). Emocije: psihoterapija i razumevanje emocija. Novi Sad: Prometej.
Steiner, C. (2007). Školovanje srca: učenje emocionalne pismenosti. Novi Sad: Psihopolis institut.

Autor: Milica Jakšić

Foto&Video&Tekst: Psihoverzum
Izvor: psihoverzum.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here