Ralph Lauren: Od blata do snova

0
141
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

223.jpg

U školskom godišnjaku 1957. godine, Ralph Lauren je napisao “milioner” kao jedan od njegovih životnih ciljeva. Danas, njegovo bogatstvo se procenjuje na 7 milijardi dolara, zahvaljujući svom legendarnom brendu Polo Ralph Lauren.

Mnogo pre nego što je postao modna ikona, zvao se Ralph Lipschitz, najmlađi sin jevrejskog imigranata koji su živeli u Bronksu. Dok je odrastao, pokušavao je da pobegne od siromaštva njegove porodice tako što je išao u bioskop i zamišljao sebe u izmišljenim filmskih pričama.

On je bukvalno upadao u fantaziju filmova tog doba, rekao je Michael Gross, autor knjige o njegovom životu. “On je zaista projektovao sebe u scenama u kojima su glumili Gari Cooper i Cary Grant.” On je video karaktere koji su ispunjavali njegove snove i vizije, i tu viziju – sposobnost da zakorači u svet fantazija – Ralph je uneo u svet mode.

Kasnije se potpuno odvojio od svog skromnog porekla u njegovim kasnijim tinejžerskim danima i promenio svoje prezime u Lauren nakon više godina zadirkivanja i maltretiranja od strane drugih zbog svog porekla.
Nakon kratkog boravka u vojsci, Lauren se preselio u New York i počeo da radi kao službenik u kompaniji Brooks Brothers.

Njegova transformacija se desila na prvom polo meču – koje mu je pomoglo da oblikuje svoju perspektivu i aktivira svoj preduzetnički duh. “Bili smo izloženi predivnim stvarima”, priseća se Warren Helstein, njegov prijatelj koji ga je odveo na taj meč. “Srebro, koža, konji, visoke vitke plavuše sa velikim šeširima i društvena elita sa kojom nismo bili upoznati.”

Ovaj događaj ga je inspirisao da počne da razvija brend visoke klase, koji je na kraju postao Polo Ralph Lauren.

Imajući samo diplomu srednje škole i nekoliko časova o poslovanju, odluka da pokrene svoju kompaniju je bio prvi od mnogih rizika koje je preuzeo u svojoj karijeri.

Sledeće što je radio je dizajniranje širokih raznobojnih kravata u vreme kada su uske kravate određenih boja bile norma i trend u društvu. Takav radikalni pristup je osvojio mnogo klijenata. Prodao je kravate u vrednosti od 500.000 dolara u jednoj godini.

Uprkos tako brzom uspehu, Lauren je nemilosrdno širio svoju kompaniju. “Ralph ne može da sedi mirno ni jedan jedini minut”, rekao je njegov štićenik John Varvatos. “Možete uživati u trenutku, ali morate da idete dalje.”

Kada se radi o novim idejama u dizajnu, Lauren je držao do jednostavnosti. Razmišljao je o odeći koju bi želeo da on nosi, odeća spremna za filmske zvezde. “Ono što je nosio Cary Grant, vi niste mogli da odete u radnju i da kupite”, rekao je on. “Ono što ja pravim, vi ne možete da kupite bilo gde.”

Lauren je izveo kompaniju na berzu 1997. godine, iako nije želeo da ima akcionare i odbor u celoj njegovoj priči – ali je i dalje imao 81.5% prava glasa.

Klinac otvorenog uma koji je sanjao da postane milioner, sada sa 75 godina, uživa u plodu njegovog uspeha. “Drugi prikupljaju umetnost, ali za mene posedovanje retkog i veličanstveno dizajniranog automobila nudi potpuno drugačiju vrstu iskustva. Na kraju, možete uživati kako u lepoti mašine, tako i u putovanju na koje vas ono vodi.”

Original: businessinsider.com

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala ForensicSoul
Izvor: ForensicSoul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here