Promjena je uvijek moguća

0
30
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Image result for change

Ponekad bismo željeli promijeniti neki dio sebe, neko ponašanje koje često ponavljamo, a ne sviđa nam se… neke reakcije na pojedine ljude ili situacije… i budemo razočarani što nam to ne ide od ruke.

Ipak...

Dok god živimo, dišemo, jesmo – promjena je uvijek moguća! U našoj glavi, u našem srcu, u našem ponašanju…
Ponekad je samo upitan način na koji je pokušavamo ostvariti. Često se suzdržavamo, sapinjemo sebe, brojimo do 10 da ne prasnemo… I zapravo, sve to nisu loši načini ako imamo i unutrašnji rad na tom ponašanju.

Što bi to značilo?

To bi značilo pogledati u taj dio sebe i popričati sa njime. Ako se radi o nekoj reakciji na određene ljude ili situacije, tijek vašeg unutarnjeg razgovora mogao bi teći ovako:

– Ova osoba me baš nervira. Kao da uvijek izvuče sve najgore iz mene. Gdje se nalazi inače to ‘najgore’? Hej, ti ‘najgore iz mene’, gdje si u meni? Kada se aktiviraš?
– Nalazim se u glavi. Aktiviram se kod osoba koje mi pametuju. Ili koje me na neki način pritišću.
– Kako te pritišću?
– Ne znam. Možda na neki način žele pokazati svoju pamet, uspjeh ili nadmoć bilo koje vrste…
– Pa te to živcira…
– Da, to me jako živcira…
– Ali osoba ima pravo ponašati se kako želi i govoriti što želi.
– Ima, ali nema pravo raditi mi pritisak.
– Ok, to nema pravo. Što bih mogao učiniti da te zaštitim?
– Možda da kažeš osobi koja se tako počne ponašati da osjećaš pritisak kad tako govori i da ti to nije ugodno. I da zato nekad reagiraš kako ne voliš…
– Hm, ima smisla…’ ti najgore iz mene’
– Mislim da je to bezvezan naziv, to što me zoveš ‘najgore iz mene’. To sam samo tvoj unutrašnji ja koji se uključim kada ti ne reagiraš na vrijeme i dopustiš da te netko forsira i pritišće…

Image result for inside out
Eto jednog razgovora sa svojom unutrašnjom osobom. Ako biste takve razgovore sa sobom vodili češće, promjena bi se događala brže. Ali često puta ne vodimo sa sobom nikakve razgovore, ne pronalazimo uzroke svoga ponašanja nego ga izvana vrednujemo kao loše ili neprihvatljivo sebi samima i zatim ga na samo vanjske načine pokušavamo suzbiti.
Suzbijajući ga na samo vanjske načine, donosimo svome organizmu potisnute negativne osjećaje koji onda stvaraju bolest u našem tijelu.

Želim vam više komunikacije sa svojim ljutnjama, nervozama, ponašanjima koja vam se izvana ne sviđaju… To su putevi koji vas vode do vaše unutrašnjosti, do vašeg istinskog ‘ja’ koje će biti zadovoljnije.

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala Praktičan život
Izvor: Praktičan život

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here