Pre svoje smrti podelio je sa nama poslednju lekciju

0
317
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

233.jpg

Pre svoje smrti podelio je svoju poslednju lekciju na Facebook-u. Vejn Dajer je poznat po prenošenju svojih ideja kroz metafore. Za njegovu poslednju lekciju koju je postavio na Facebook-u uoči njegove smrti za primer je koristio pomorandžu:

Pripremao sam se za govor na konferenciji i odlučio sam da ponesem pomorandžu sa sobom kao rekvizit za moje predavanje. Započeo sam razgovor sa mladim veselim dečakom koji je sedeo u prednjem redu.

“Ako ja stisnem ovu pomorandžu najjače što mogu, šta će izaći?”, upitao sam ga.

Gledao me je kao da sam malo poludeo i rekao “Sok, naravno”.

“Da li misliš da će sok od jabuke izaći iz nje?”

“Ne”, smejao se on.

“Možda sok od grejpfruta?”

“Ne!”

“Šta će onda izaći iz nje?”

“Sok od pomorandže, naravno.”

“Zašto? Zašto kada stisneš pomorandžu izađe sok od pomorandže?”

Verovatno je bio malo iznerviran u tom trenutku sa mojim pitanjima.

“Pa, to je pomorandža i to je ono što je unutra!”

Klimnuo sam glavom.

“Hajde da pretpostavimo da ova pomorandža, nije pomorandža, već da si to ti. I neko te stiska, vrši pritisak na tebe, kaže nešto što ne voliš, vređa te. I iz tebe izlazi bes, mržnja, gorčina i strah. Zašto? Odgovor je, kao što nam je naš mladi prijatelj rekao, zato što se to nalazi u nama.”

To je jedna od najvećih lekcija života. Šta izlazi iz vas kada vas život stisne? Kada vas neko povredi ili vas vređa? Ako bes, bol i strah izlazi iz vas, to je zato što se to nalazi u vama. Nije važno ko vas stiska – vaša majka, brat, deca, šef ili država. Ako neko kaže nešto o vama što se vama ne sviđa, ono što izađe iz vas je ono što se nalazi u vama. A ono što se nalazi u vama zavisi od vas, to je vaš izbor.

Kada vas neko pritiska i iz vas izađe bilo šta drugo osim ljubavi, to je zato što ste dozvolili da to bude u vama. Jednom kada odbacite sve te negativne stvari koje ne želite u vašem životu i zamenite ih sa ljubavlju, vodićete izuzetno funkcionalan život.

Hvala ti, moj mladi prijatelju, evo pomorandža za tebe!

Original: chicagostarbulletin.com

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala ForensicSoul
Izvor: ForensicSoul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here