Opuštenost – kada u tihom jezercetu osećaš svoju toplinu

0
53
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

1448792026.jpg

Šta je opuštenost? To je stanje u kojem se tvoja energija nikuda ne kreće, ni prema budućnosti, ni prema prošlosti – ona je jednostavno sa tobom. U tihom jezercetu tvoje energije, obavija te njena toplina. Ovaj trenutak je sve. Nema drugog trenutka. Vreme se zaustavlja – i opuštenost je tu. Ako je vreme tu, neće biti opuštenosti. Jednostavno, sat se zaustavlja; vreme više ne postoji. Ovaj trenutak je sve.

Ne traži ništa više, jednostavno uživaj. Raduj se običnim stvarima jer su one divne. U stvari, ništa nije obično – ako Bog postoji, sve je neobično.

Ljudi mi dolaze i pitaju, ‘Veruješ li u Boga?’

Ja im odgovaram, ‘Da, jer je sve tako neobično, a da li bi bilo tako da u tome nema duboke svesnosti?’

smirenostSamo male stvari: Hodajući travnjakom dok kapi rose još nisu isparile, samo potpuno oseti sve – teksturu, dodir trave, svežinu kapljice rose, jutarnji vetar, zalazak sunca. Šta ti je više potrebno za sreću? Da li je moguće nešto više da bi bio sretan?

Uveče, samo lezi u svoj hladan krevet, oseti teksturu. Oseti kako krevet postaje sve topliji i topliji, kako si okružen tamom i tišinom noći. Zatvori oči i samo oseti sebe. Zar je potrebno da učiniš još nešto?
I to je previše – javiće se duboka zahvalnost: to je opuštenost. Opuštenost znači da je ovaj trenutak i više nego dovoljan, da si dobio više nego što si mogao da tražiš ili očekuješ. Ako ništa ne tražiš, energija se nikuda neće kretati, a to je više nego dovoljno, to je više nego što možeš poželeti. To postaje mirno jezero.

U sopstvenoj energiji ti se rastapaš. Ovaj trenutak je opuštenost. Opuštenost nije ni u telu ni u umu, opuštenost je u totalnosti.

Autor: Ošo
Izvor: Vladan Žarković facebook profil

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala Nova Svest
Izvor: Nova Svest

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here