Neodlučna žaba

0
93

ID-100139286.jpg

… je skuhana žaba…

Kažu da stavimo li žabu u posudu sa vodom koju grijemo, žaba počinje s prilagodbom svoje tjelesne temperature temperaturi vode. Čini to sve do trenutka kada voda postane neizdrživo vruća. Tada pokuša iskočiti iz posude jer joj postaje neizdržljivo. Ali… U tom momentu žaba više ne može iskočiti jer je svu svoju snagu izgubila pokušavajući prilagoditi svoju temperaturu vodi u kojoj se našla. Ubrzo, žaba ugine.

Žabu ubije proključala voda. No, to se ne bi dogodilo da nije odlučila trpjeti i prilagođavati se, trošiti energiju na prilagođavanje. Žabu je, mogli bismo reći, ubila nesposobnost da se odluči iskočiti prije nego izgubi snagu.
Ova se priča, poput basne, može prenijeti i na ljude. Svi smo mi ponekad ili pak često u situacijama kada se moramo prilagođavati, ljudima i okolnostima. Pri tome je jako važno osjetiti kad nam to prilagođavanje oduzima energiju i troši nas.

Nekad jednostavno ne treba čekati da postanemo emotivno, fizički, financijski, duhovno, mentalno ili drugačije iscrpljeni – valja iskočiti, okrenuti se od takvih ljudi, napustiti takav odnos.
Dok je još snage…

“Frog”- Image courtesy of dan at FreeDigitalPhotos.net

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala Praktičan život
Izvor: Praktičan život

LEAVE A REPLY