Negativnost

0
391

positive-455580_960_720

NEGATIVNOST

Nema ničega lošeg u negativnosti, ali ako ste samo negativni onda je tu nešto loše. Čovjek treba da bude uravnotežen. Negativnost je dobra, ali ako postanete sasvim negativni, vi nikada nećete uživati u životu. Tada možete biti ljuti ali nikada nećete biti u ljubavi. Možete mrzjeti ali nikada voljeti. Vaš čitav život će biti negativno orijentisan. Vi ćete biti depresivni, ratoborni, negodovaćete. Ništa nema lošeg u tome… ako to ispunjava neke pozitivne svrhe.

Ako ljutnja može biti upotrijebljena u službi ljubavi, to je divno. Niko ne može živjeti u negativnosti. Vi ne možete stvoriti boravište u negativnosti; niko ne može živjeti sa ne. Čovjek treba da živi sa da. Ne se može koristiti samo da se pronađe da.

Na primjer, neko dođe i želi da vam bude ljubavnik. Ako svakome kažete ne, bilo ko da dođe, nebitno ko je došao i zakucao na vaša vrata; ako je ne postalo vaš stalan odgovor i ako ste na vaša vrata stavili natpis „ne“, vi ćete tada živjeti u praznoj negativnosti, u patnji. To će biti pakao.

„Ne“ treba koristiti ali u službi „da“. Vi treba da kažete ne devetorici kako biste ostali dostupni desetom. Tih devet „ne“ služe onom jednom „da“. Tada je to divno. Osoba ne može svakome reći da, inače biste bili izgubljeni; postali biste nepotpuni. Ne možete svakome ko prođe reći da; treba da birate.

Osoba treba da kaže „da“ nekome sa kojim osjeća duboku harmoniju, usklađeni odnos, duboku intimnost; sa kojim nešto počne da se kreće u vama, sa kojim nešto odzvanja u vama, vibrira u vama,… onom koji udari neki ton u vašem srcu od koga nastane pjesma. Zbog takvog treba mnogima reći ne jer svako nije pogodan partner. Vi treba da kažete ne kamenju jer ono nije hrana za vas. Ali vi treba da govorite ne samo dok prava hrana ne dođe do vas. Tada možete reći da, i to možete reći iz punog srca. Ali, zapamtite, čovjek ne može da živi sa ne. „Ne“ je sredstvo da se dosegne do višeg „da“. Zato je negativnost dobra, ali ako postanete samo negativni počinili ste samoubistvo. Kakav je onda smisao života? Recite jednostavno ne čitavom životu i onda skočite u rijeku! Kakav je smisao govoriti ne, ne i ne tokom čitavog života? Jednom recite veliko NE i skočite sa brda i nestanite.

Ako živite za neko DA, to je onda dobro. Tada ćete trebati da mnogo puta kažete ne ali tada to vaše ne više nije negativno; ono služi nekoj pozitivnosti. Čak i destruktivnost može postati dio kreativnog procesa… i treba da bude dio toga. Ako pravite novu kuću, vi treba da srušite staru. Čovjek treba stalno da uništava mnoge stvari kako bi stvarao nove stvari. Čak i dok jedete treba da uništavate hranu. Upravo to radite dok žvaćete; uništavate hranu. Vi tada razarate čitavu strukturu hrane kako bi ona mogla postati pogodna da je vaše tijelo apsorbuje. Tada ona postaje kreativna snaga u vašem biću.

Koristite destrukciju, negativnost, NE, u službi DA, u službi stvaralaštva.

OSHO

Beloved of My Heart

Tekst: © Osho International Foundation
Izvor: OSHO Informativni centar Montenegro

SHARE
Previous article14 duhovnih saveta Zena
Next articleGde je put ka sreći?
"Moja poruka nije doktrina, nije filozofija. Moja poruka je svojevrsna alhemija, nauka preobražaja, zato samo oni koji su voljni da umru onakvi kakvi su sad, i da se ponovo rode u nečemu novom koje nijesu ni mogli pojmiti, trenutak je upravo sada... samo oni hrabri ljudi će biti spremni da slušaju jer je takvo slušanje riskantno. Slušajući, vi preduzimate prvi korak ka vlastitom preporođenju. Zato to nije neka filozofija od koje možete načiniti ogrtač i hvaliti se okolo sa tim. To nije neka doktrina u kojoj ćete naći zaključke za vaša uznemirujuća pitanja. Ne, moja poruka nije verbalna komunikacija. Ona je daleko riskantnija. To nije ništa drugo do umiranje i preporađanje."

LEAVE A REPLY