Ljubav je trojstvo

0
7

1

Ljubav. Probaj ti da pišeš o ljubavi.

Kako sačuvati jednom ostvaren partnerski odnos? Odmah na početku, partnerski odnos čine TRI osobe. Ne dve. Dve su JA i TI, treća smo MI. Šta govori ovakva postavka stvari? Ja sam to što jesam i ti si to što jesi. Moj prostor za mene i u njega si dobrodošao. Ali je moj. Sve ono što ja volim da radim, što mi je važno, što ja jesam. Bez da se odričem sebe. I tvoj prostor za mene u koji sam dobrodošla. Ali je tvoj, sve ono što ti jesi i sve što je tebi važno. Bez da se odričeš sebe.

A MI, mi je sve ono što u međuvremenu postajemo, ostvarujemo. Sve ono gde zajedno rastemo i razvijamo se, timski, ulažući jedno u drugo, u nas. Sve ono što nosimo zajedno, svaku radost ili teškoću. Sve ono iz čega crpimo snagu da prevaziđemo problem koji se javlja u ja ili ti, jer je problem naš.

I još nešto: ne postoji gotov čovek. Svi težimo da pronađemo nekakvu gotovu osobu za sebe. U tom smislu, ne postoji “gotov” čovek. Niko od nas nije “takav sam”, i to je to. Ako kažeš “takav sam”, to je samo još jedan koncept koji biraš.

 

Razumevanje i prihvatanje različitosti

Heart, Love, Discussion, Difference, RelationshipNekada nešto nećemo razumeti u vezi sa tom drugom osobom. I ne moramo da razumemo sve u vezi sa drugom osobom.

Ali je važno da smo voljni da pokušamo da je ne osuđujemo. Važno je da smo voljni da je poštujemo i da je prihvatimo.

 

Svi mi nosimo svoje priče, ono što je naučeno, svoja bolna iskustva. I noseći sve to, onda se sretnemo.

I ako u nekom trenutku kažeš: “Ja sam takav”, stavljena je tačka pre nego što je išta počelo. Ovako nešto svakako nije recept za uspešnu vezu. Ako smo pak voljni da ostavimo prostora jedno za drugo, za razmenu, ako uvažavamo to kako se druga osoba oseća, ako smo spremni da je čujemo… da je zaista čujemo, onda tu postoji prostor da nešto zajednički izgradimo, nešto kvalitetno i dugotrajno.

 Pročitajte: Javno i stvarno JA

Autor: Jelena Jung

Foto&Video&Tekst: Psihoverzum
Izvor: psihoverzum.com

LEAVE A REPLY