Kako preko noći postati ono što niste, a želeli biste biti?

0
16

i0akfl8dv86p2kjtsga8

Svako od nas želi najbolje za sebe (tačnije, ono što misli da je najbolje). Ipak, pitanje koje se postavlja je – koliko nas zaista nešto čini po tom pitanju?

Ne može “preko noći”. Šta? Pa, ništa. Preko noći možete da se naspavate, da pročitate dobru knjigu, možda svoje umorno lice obradujete nekom maskom i tome slično. Osim ako ne učinite nešto ekstremno sa svojim telom i duhom, ujutru ćete se najverovatnije probuditi kao ista osoba koja je legla u krevet prethodne večeri. Istini za volju, možda za nijansu odmorniji i sasvim sigurno za nekoliko sati stariji.

Svakome ko je ikada probao da usvoji novu naviku ili da prevaziđe neku staru, vrlo brzo je postalo jasno da to baš i nije tako lako kako nam pevljivi slogani poručuju. Da, bilo bi savršeno da tamo negde možemo da kupimo tamo neku čarobnu pilulu koju ćemo popiti i koja će za nas odraditi čitav posao. I da, ljudi očigledno veruju da takve stvari postoje, jer na koji drugi način bi bilo moguće objasniti postojanje svih tih “bogatstvo preko noći, sto posto uspeva, klikni na ovaj link” i “krema za mršavljenje koja vam popravlja i vid pride” reklama, linkova, receptura?

Tamna strana šarenih ambalaža

Na prvi pogled, onome ko veruje da će na jednostavan način da postigne značajnu promenu i uspeh, najgore što može da se desi jesu – izneverena očekivanja. Tu se stvar zaista može zaustaviti i osoba može da “nauči lekciju”, odnosno shvati da ne postoje prečice kada je reč o postizanju takve vrste uspeha.

U nešto gorem slučaju, osoba može izgubiti novac, možda malo poverenja u ljude ili vere u to da je uopšte moguće postići promenu. U najgorem slučaju, osoba može postati fanatična u potrazi za pravim rešenjem ili otići u drugu krajnost pa u potpunosti odustati od ideje da nešto promeni.

Postoje i oni koji spoznaju šta nije u redu sa takvim pristupom i koja je njegova osnovna mana….

Zašto su nam privlačna instant rešenja?

Zar ne bi zaista bilo fenomenalno kada bismo mogli da menjamo svoje navike za jako kratko vreme i uz minimum truda? Poželim da vozim Porsche-a, pridružim se prvom MLM biznisu koji pokuša da me vrbuje i – eto ga, uspeh, sreća (i Porsche!) su tu. Ne može da ne uspe! Čekajte, pa zašto onda ja ne vozim Porsche-a?

Instant rešenja su laka i brza, kao aspirin – samo se popije, brzo počne da deluje i reši problem. Međutim, to je ono što je u potpunoj suprotnosti sa procesom promene, ali istinske, prave promene, promene koja nas vodi ka cilju, bio on zgodno telo, superautomobil, sopstveni biznis, prestanak pušenja ili jedenje voća. Ljudska priroda često nas vodi ka tome da tražimo način da se ne zamaramo previše ukoliko baš ne moramo, da tražimo prečice i da ne menjamo mnogo svoj dosadašnji život.

A to je baš ono što mora da se menja kad se odvija i Promena.

 

‘Leba bez motike

Osnovna karakteristika svake istinske Promene je – mora da “boli”! Ona zahteva trud, vreme, zalaganje, odricanje, promenu dosadašnjeg životnog stila, mnogo rada, gomilu frustracija, grešaka, nestrpljenja i, uprkos svim nevoljama, neposustajanje i jasno viđenje cilja pred sobom čak i onda kad nam se čini da nam je glava u blatu.

To je, naravno, opcija. Ništa se ne mora. Ali ako želimo nešto da Promenimo, onda nećemo to pronaći u šarenoj ambalaži i neće delovati preko noći. Na taj način ćete možda finansirati egzotično letovanje onoga ko je svoj uspeh zamislio kao prodavanje magle za lakoverne i to je – sve. 🙂

Autor: Ina Poljak

Foto&Video&Tekst: Psihoverzum
Izvor: psihoverzum.com

SHARE
Previous articleVernost samom sebi
Next articleSokratova kućna pravila
Psihoverzum je internet sajt koji se bavi psihologijom u najopštijem mogućem smislu – od nauke, preko aktuelnih istraživanja primenljivih na svakodnevni život, pa do zabavnih linkova, testova i ostalog multimedijalnog sadržaja.

LEAVE A REPLY