Kako osvestiti svoje misli

0
91
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Radostan čovek je izvan sistema, radosnog čoveka koji je utemeljen u ljubavi ne možete izmanipulisati, ne možete ga uvući u sistem, ne možete ga naterati da uzima kredite u stranim bankama koje neće moći da plaća, da bi kupovao strane proizvode koji mu ne trebaju, u stranim shopping centrima u vlastitoj zemlji. Čoveka utemeljenog u ljubavi ne možete naterati da to radi. Čoveka koji živi u strahu ne morate ni terati da to radi, on sam skače u to. Uzimaju se krediti, kupuju se strani automobili, odeća i hrana koji nisu proizvedeni tu, i onda sve to moramo vraćati. I postaješ još veći rob. Nisi samo sebe zadužio, već i državu sa već velikim spoljašnjim dugom, i zadužio si i svoju decu, unuke i svi postaju robovi jednog sistema. I sa njima se lako upravlja kada im stalno govoriš: „Okrutan je svet, vidiš kakve su krize, budi sretan što ti je dobro kako ti je, ne talasaj, ne buni se, nemojte štrajkovati i protestvovati jer sad će sezona pa će nam turisti pobeći.“

Takve stvari govore na televiziji. Primetite tu manipulaciju, stavljanje u strah, u ljutnju, u gnev. Kad god primetiš da neko manipuliše sa tvojim emocijama, budi svestan!

Na primer – O vidi, pali mi se emocija nacionalnog ponosa, oni nešto žele od mene, oni me žele staviti u određeno stanje svesti. Odbijam biti u njemu. Svestan čovek nadiđe sisteme rata, nacije, etničke pripadnosti, školstva i medicine. Nadiđe ih, ne oseća da je ta nalepnica njemu na čelu i da mora braniti to. Ali on iskreno voli svoju zemlju i ne ide okolo sa zastavom i ne lepi po sebi grbove. Nego on iskreno, praktično voli. Kada budete primetili kako se negativnim mislima manipuliše sa vama, i ako se zaustavite u tom trenutku da primetite kako vam je krenula ljutnja ili tuga, ili očaj ili jad, nemoć, ili da se osećate kao žrtva, to znači da su nad vama nadvladale te misli i nadvladale su vas emocije utemeljene na strahu. Tada imate mogućnost reći: „Ovo meni ne treba, šta ja biram?“
I onda zamenite sa nečim drugim, to je na vama. Da biste se doveli u to stanje, mogu vam reći ono šta ja radim: Svestan sam daha, svestan sam gde sam, ko sam, svoga srca i samo primećujem.

Inače ćete biti žrtve. A kada ste žrtve nečijeg ponašanja, uslova ili zakona, vi ne možete ništa napraviti. Kada se osetiš kao žrtva, paralisan si. Neko drugi je kriv, ja tu ne mogu ništa i moram trpeti. Onda se taj očaj i osećaj nemoći, jada, ljutnje, frustracije pojačava. Ono što na putu svesnosti možete napraviti je osvestiti: Ovo je sve odraz moje svesti. Sve što vidim sebe vidim. Sve što vidim sebe vidim. I onda primetite šta vi možete napraviti.

Nemojte ići i rešavati to što se događa u svetu. Barem ne kao korak 1. Korak 1 je primetiti gde u svom životu ti to isto radiš drugim ljudima. Ako si primetio neku zaveru, to je u tvojoj svesti, ne bi primetio da nije. Osvesti gde se ti na isti način ponašaš prema bliskim ili nepoznatim ljudima. I sigurno ćeš pronaći. Isceljuj taj deo sebe, biraj da imaš drugo ponašanje u vezi toga – iskrenost, transparentnost, da nema želje za naređivanjem ili da bude po tvom, već da dopustiš da može biti i kako drugi kažu.

I čovek u visokoj i niskoj svesti može napraviti nešto zbog čega mu je žao. Kada spoznate da ste napravili nešto što nije u redu ili vam ne čini dobro, ako vama vlada ego vi ćete upasti u stanja srama i krivice i ostaćete tamo jako dugo, a to su dva najniža stanja svesti. Jer će ego govoriti – Kako sam to mogao napraviti, baš sam grozna osoba, hoće li moći da mi oproste?

Kada ego vlada tobom, on želi da ste u što nižem stanju svesti, jer što je niža svest, ego je snažniji, kada je svest nisko, onda je um glavni. Ako svest upravlja životom, ona shvati da se to ne radi. Nakratko oseti sram i krivicu, na par sekundi ili minuta, ali onda kaže – Ok, ovo nije nešto što se radi, šta mogu napraviti da se to ispravi, šta ja mogu sada napraviti?

Nema više srama i krivice, oni su samo poruka da se to ne radi. Kao kada se opečeš na peć – Ok, ne diramo više vruću ploču.
I onda ti bude jasno. I ideš napred. Nema više prošlosti, nema zameranja. Ideš napred.

Autor: Ivan Bavčević
www.centarsvijesti.com
www.facebook.com/bavcevic

Obrada sa hrvatskog na srpski: Milan Bojić

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala Nova Svest
Izvor: Nova Svest

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here