Kako da disanjem produbite spontanost i kontakt sa sobom

0
162

disanje.jpg

U ovom tekstu opisaću tri jednostavne vežbe disanja kojima možete povećati stepen spontanosti, produbiti kontakt sa sobom i opustiti se. Vežbe su jednostavne i bezbedne. Pročitajte instrukcije koje slede i isprobajte ih.

Lezite na tepih, strunjaču ili dušek. Savite kolena a stopalima dodirujte podlogu. Vaša stopala treba da su na podlozi, na razdaljini od 35 cm, a stopala blago okrenuta ka spolja. Zabacite glavu nazad što je više moguće, nikako ne na silu, da bi ste izvukli grlo. Stavite jednu ruku na stomak iznad pubične kosti da bi mogli da osetite pokrete abdomena (stomakom). Dišite mirno abdomenom sa otvorenim ustima oko 1 minut.

– Da li osećate da vam se stomak podiže na svaki udah i spušta na izdah?

– Da li se vaše grudi pomeraju u harmoniji sa abdomenom ili ostaju rigidne? Probajte da ih pustite da prate pokrete abdomena.

– Da li osećate da vam se grlo kontrahuje?

Sada blago ljuljajte karlicu na nazad na svaki udah i vraćajte je na napred na izdah. Dišite tako oko 1 minut.

– Da li možete da osetite da pokreti karlice povećavaju dubinu vašeg disanja i amplitudu abdominalnih pokreta?

Može se desiti da opazite da ovaj tip disanja izaziva žmarce u rukama ili u drugim delovima tela, što se zove parestezija. Može se takođe desiti da počnete da osećate grčeve u rukama. Ta dva simptoma su znaci hiperventilacije. Ako postanu jaki, prekinite vežbu na kratko i nestaće. To nije opasno, ali bi mogli da imate spazme ruku, što je ponekad bolno. Hiperventilacija je hiperrespiracija, ubrzano disanje sa nepravilnim (nepotpunim izdisajem).

Vi ste udahnuli i izbacili više vazduha nego što normalno radite u toku odmora. Pošto neko vreme budete radili ove vežbe, primetićete da udisanje iste količine vazduha ne izaziva više nikakve simptome jer se vaše telo naviklo na dublji nivo disanja. Neprijatne parestezije će nestati takođe ako se pojavi neka emocija: na primer ako počnete da plačete, žmarci će momentalno prestati jer ste ispraznili vašu ekscitaciju (uzbuđenje).

Nastavite sa disanjem u gore opisanoj poziciji. Dok ležite na podlozi i dišete pustite zvuk umerene snage, na primer „aaa“ i pustite taj zvuk da izlazi onoliko koliko možete bez ikakvog forsiranja. Kada prestane, udahnite tiho i ponovite. Uradite vežbu 4 ili 5 puta i obratite pažnju da li je svaki put zvuk sve duži. Nemojte da forsirate zvuk. Zvuk treba da prati izdisaj.

Na kraju dodaćete još jedan element vežbe koja će vam pomoći da dišete spontanije.

Dok ležite na podlozi, podignite noge u vazduh. Kolena moraju biti blago savijena. Savite zglobove i gurnite ih na gore petama. Neka vaša nožna stopala budu paralelna sa plafonom.

Vaše noge moraju da počnu da vibriraju. Pustite ih da vibriraju gurajući pete na gore.

– Da li vam je stomak zgrčen? Da li možete da ga opustite? To možete uspeti čvrsto držeći zadnjicu na podlozi. Dopustite da vam dijafragma i stomak vibriraju.

– Primetite takođe da vibracije vaših nogu daju ritam vašem disanje.

– Posle jednog minuta vežbe, spustite stopala na podlogu u poziciju za odmor. Kakvo je sada vaše disanje?

Posle vežbi disanja, obratite pažnju do kog stepena opuštenosti ste stigli. Radite ove tri jednostavne vežbe disanja svaki put kada osetite potrebu da se prepustite i da se opustite. Za njih vam treba najviše deset minuta dnevno.

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

skype: vaspsiholog

www.vaspsiholog.com

Foto&Video&Tekst: Vaš psiholog
Izvor: Vaš psiholog

SHARE
Previous articleZnaci u kineskom horoskopu
Next articleKako da prevaziđete preteranu posesivnost
Dr Vladimir Mišić je diplomirani psiholog, psihoterapeut, psihološki savetnik, life coach (Quick-Goals, CBT Coaching), praktičar RE&CBT (Rational Emotive & Cognitive Behavioral Therapy), praktičar metoda RPT (Rapid Personal Transformation), Master of Persuasion & Influence, Praktičar metoda Spiritualne Tehnologije Živorada Slavinskog (Duboki PEAT, DP4, DP2, Univerzalni proces, Aspektika), praktičar metoda za integraciju unutrašnjih konflikata Integra Protokol (metod Vladimira Stojakovića), i praktičar Vegetoterapije (metoda Dr Wilhelm Reich-a). Vladimir je osnivač sajta Vaš Psiholog, psihološkog savetovališta Ekvilibrijum u Beogradu, roditelj, suprug i još mnogo toga. Vladimir ima desetogodišnje iskustvo u psihoterapiji, psihološkom savetovanju, edukaciji i coaching-u. O njegovoj kompetentnosti i kvalitetu svedoče njegovi brojni zadovoljni klijenti i studenti širom zemlje i sveta. U svojoj profesionalnoj karijeri najviše se bavi radom sa poremećajima iz anksiozno-depresivnog spektra (napadi panike, generalizovana anksioznost, opsesivno kompulsivni poremećaj, socijalna anksioznost, depresije), savetovanjem u partnerskim odnosima (bračno i partnersko savetovanje), prevazilaženju seksualnih disfunkcija u čijoj osnovi su psihološki uzroci, problemima u učenju kod dece i adolescenata, stres menadžmentu, ličnom rastu i razvoju. Dr Vladimir Mišić ima dugogodišnje iskustvo u savetovanju i psihoterapiji putem skajpa (SKYPE). On je prvi u našoj zemlji započeo takvu vrstu psihološke prakse na sistematski i profesionalan način. Do sada imao je prilike da radi sa mnogo naših ljudi širom sveta (SAD, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Španije, Danske, Švedske, Hrvatske, BiH, Crne gore, Slovenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Poljske, Rusije, Jordana). Njegovo bogato iskustvo u savetovanju na daljinu nam je pokazalo da ova vrsta rada predstavlja dragocenu vrstu pomoći za sve one koji žive daleko, često putuju ili žive u mestima u kojima ne mogu pronaći psihologa. Pored psihoterapije i coachinga Vladimir Mišić se bavi i profesionalnom edukacijom studenata. Do sada edukovao je mnogo studenata koji sada imaju svoje privatne prakse u Beogradu i uspešno rade sa klijentima. Kontakt email: onlinepsihoterapija@gmail.com Skype name: vaspsiholog

LEAVE A REPLY