Grijeh

0
124
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

15.jpg

 

GRIJEH

Grijeh je metoda lažnih religija. Istinska religioznost nema nikakve potrebe za takvim konceptom. Lažna religija ne može da živi bez koncepta grijeha jer je grijeh tehnika stvaranja krivice kod ljudi. Vi treba da shvatite svu tu strategiju grijeha i krivice. Dok ne učinite da osoba osjeća krivicu, vi je ne možete psihički zarobiti. Nemoguće je da je zarobite u određenu ideologiju, u određeni vjerski sistem. Ali kada jednom stvorite krivicu u njenom umu, vi tada uzimate sve što je bilo hrabro u njoj. Vi tako uništavate sve što je bilo odvažno u njoj. Vi ste potisnuli svaku mogućnost da ona nekada bude individua sama po sebi.

Sa idejom krivice, vi ste skoro ubili ljudski potencijal u čovjeku. On nikada ne može biti nezavisan. Krivica će ga prisiljavati da zavisi o mesiji, o religijoznom učenju, Bogu, konceptima raja i pakla, i mnogo čemu tome sličnom. A da bi stvorili krivicu, sve što je potrebno je veoma jednostavna stvar: počnite da greške ili neke propuste nazivate grijehovima. To su samo pogreške, nešto sasvim ljudski. Dakle, ako neko napravi neku grešku u matematici – dva plus dva, i ako zaključi da su pet – vi nećete reći da je počinio grijeh. On je samo bio malo nesmotren, nije obratio pažnju što radi. On je bio nespreman. Nije uradio domaći zadatak. On je učinio određenu grešku ali ta greška nije grijeh. To se može ispraviti. Greška ne može učiniti da se osjeća krivim. Najviše može učiniti da se osjeća glupim.

Što su učinile lažne religije – a do sada su sve religije svijeta bile pseudo-religije -one su koristile greške, zablude, koje su sasvim ljudske, i optuživali ih za grjeh. Grijeh znači da to nije samo neka obična greška: vi ste krenuli protiv Boga; po njima je to značenje riječi grijeh. Adam i Eva su počinili prvobitni grijeh: oni se nijesu pokorili Bogu. A kada vas neko optuži da ste počinili grijeh, on vam na neki način želi reći da ste se suprotstavili Bogu. Ali, niko ne zna ko je taj Bog, što je za njega, a što protiv njega. Postoje tri stotine pseudo-religija na svijetu. Samo pomislite da ima tri stotine nauka na zemlji, tri stotine škola fizike, koje optužuju jedna drugu, traže grešku jedna drugoj, objavljujući: „Samo je naša škola istinska škola, a sve druge škole samo obmanjuju čovječanstvo.“

Kakva bi bila situacija u svijetu kada bi postojale tri stotine različitih škola fizike, tri stotine škola hemije, tri stotine škola medicine, tri stotine različitih škola matematike – kakva bi to situacija bila? Čitav svijet bi poludio. A to se već dogodilo kada je religija u pitanju. I kada ja kažem tri stotine, ja u to ne ubrajam sekte unutar religija. Na primjer, ja ubrajam samo hrišćanastvo kao religiju, a ne katoličanstvo, pravoslavlje – zapravo, i one su dvije religije. A zatim postoje i podsekte. Ako ubrajate i sve njih, onda će tri stotine biti veoma mali broj; možda postoji i tri hiljade. Svi vam daju Božiju riječ, a sve te religije daju protivrječne izjave.

Ako budete slušali sve religije, vi nećete moći čak ni disati ni jedan tren jer sve što radite biće grijeh. Na sreću, vi ste uslovljeni samo jednom pseudo-religijom tako da nijeste svjesni da postoje i drugi idioti, takođe, koji rade te iste stvari. Vi nijeste sami u tome. Njihova pravila su drugačija, ali svi oni igraju jednu istu igru.

Osho

From Unconciousness to Consciousness

Tekst: © Osho International Foundation
Izvor: OSHO Informativni centar Montenegro

Previous articleEkstaza
Next articleŽivot (ne)ispunjen strašću/Zapleši Tango
"Moja poruka nije doktrina, nije filozofija. Moja poruka je svojevrsna alhemija, nauka preobražaja, zato samo oni koji su voljni da umru onakvi kakvi su sad, i da se ponovo rode u nečemu novom koje nijesu ni mogli pojmiti, trenutak je upravo sada... samo oni hrabri ljudi će biti spremni da slušaju jer je takvo slušanje riskantno. Slušajući, vi preduzimate prvi korak ka vlastitom preporođenju. Zato to nije neka filozofija od koje možete načiniti ogrtač i hvaliti se okolo sa tim. To nije neka doktrina u kojoj ćete naći zaključke za vaša uznemirujuća pitanja. Ne, moja poruka nije verbalna komunikacija. Ona je daleko riskantnija. To nije ništa drugo do umiranje i preporađanje."

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here