Dobro i loše

0
165
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Good, Bad, Opposite, Choice, Choose, Decision, Positive

DOBRO I LOŠE

Ako nešto radite loše, vi to radite loše; ali nema ničega lošeg u tome. Čak i strah da idete u pogrešnom pravcu je stvar ega. Zašto ste toliko uplašeni da budete u nekoj lošoj situaciji? Zato što loša situacija ruši vaš ego, a dobra situacija ego ojačava. Zapravo, misliti o budućnosti je razmišljanje u duhu ega. Zato ostanite u sadašnjosti.

Ako je potrebno za vaš razvoj da idete u pogrešnom pravcu to će se dogoditi. Vi to ne možete izbjeći jer izbjegavajući to, vi izbjegavate i vaš rast. Ne možete ništa izbjeći. Zato što god da je dostupno, uživajte u tome u potpunosti; sasvim odgovorite tome. Neka vam ovaj trenutak da sve što je moguće. A sljedeći trenutak će se roditi iz ovog trenutka. Ako ovaj trenutak budete ispravno živjeli, odakle će proizići naredni trenutak? On će izrasti iz ovog trenutka. On će uzeti isti taj kvalitet. To će biti nastavak ovog trenutka. Naredni trenutak neće doći sa neba. On će doći od vas kao što lišće raste iz drveta. On dolazi iz vašeg središta… to je uzgajano od vaših životnih sokova. Zato ako ste ovaj život živjeli ispravno… A kada upotrebljavam riječ „ispravno“, ja to ne mislim u puritanskom duhu; ja ne misim na način kako to koriste moralisti.

Živjeti ispravno znači živjeti potpuno. To ne znači da treba da budete puni vrlina, to znači da treba da budete cjeloviti. Ispravno nije protiv pogrešnog ili protiv grijeha. Isparvno je samo protiv da budete djelimični. Ne budite jednostrani, ne budite nepotpuni. Ispravno nema ništa sa nekim cijeljem, sa nekim savršenim idealom. Ispravno ima sa osjećanjem prema ovom trenutku. Ako se osjećate dobro, to je ispravno. Nešto što je lagodno je ispravno, radost je ispravna.

Zato slavite ovaj trenutak, radujte se ovom trenutku, uživajte u ovom trenutku – a sjutra će se samo pobrinuti o sebi. Ne brinite za sjutra. Onog trenutka kada počnete da razmišljate da možda radite loše, da treba da krenete pravilno, ego je tada ušao. Ego je taj koji brini o ukrašavanju: moralnosti, dobroti, vrlini, poštovanju… nekim obavezama. Zato samo ostanite u sadašnjosti što je moguće više, i sve će ići dobro. Ako je ovaj trenutak u redu, sve naredno će biti u redu.

Ovo je definicija ispravnosti: ako ste sretni u ovom trenutku, ništa neće biti loše. Sreća je siguran pokazatelj da stvari teku u skladu sa cjelinom; vi ste sjedinjeni sa univerzalnim. Sreća se ukazuje samo onda kada postoji harmonija između vas i cjeline… kada nema sukoba, kada nema bola. Tada postoji samo čista radost – a ta radost je nevjerovatna jer za nju ne možete naći nijedan uzrok. Ne možete objasniti zašto je ona prisutna. Ona je neočekivano prisutna, ona je sasvim prisutna; ona je prisutna bez ikakvog razloga; ona je jednostavno tu. Ona je prisutna kao tajna. Zato živite u ovom trenutku, i malo po malo počnite da odbacujete te napetosti zbog budućnosti. Ako nešto radite loše, vi to radite loše; nema ničega lošeg u tome. Nemojte biti kukavica – budite hrabri. U životu se dogodi nekoliko loših stvari. Zapravo, one su dio života.

Vi ne možete istkati platno ako ne ukrstite niti jednu naspra druge, vertikalna nit se ukršta sa horizontalnom; inače, platno se ne može napraviti. Dobar čovjek je jednostavno dobar. On je skup niti; on nije platno. Loš čovjek je jednostavno loš. I on je skup niti, nije platno. Cjelovit čovjek je oboje. On prihvata i boga i đavola, dan i noć, oboje. A u tom prihvatanju je prevazilaženje. U istinskom prihvatanju, vi nijeste ni dobri ni loši. Vi ste otišli iza toga, vi ste postali svjedok. A to je prava svetost.

Zato nemojte pokušavati da budete dobri, nemojte pokušavati da budete ispravni. Ne pokušavajte da izbjegnete pogrešno, ne pokušavajte da izbjegnete loše, jer će tada vaš život izgubiti svu svoju so. Postaćete neukusni. Sveci su neukusni – makar takozvani sveci. A pravi svetac ima ogromnu protivrječnost u sebi; on je paradoksalan. On je oboje: sladak i gorak. On je mračan kao mračna noć, a ispunjen je svjetlošću kao sunačano podne. On je jednostavno nalik djetetu. Vi ga skoro možete nazvati ludom. Tako je Sveti Franjo zvao sebe – a bio je mudar koliko je to moguće…

Tako to ide – prasnete, stišate se; izdahnete, udahnete. Tako to ide – sreća, tuga; dobro i loše, ispravno i pogrešno. Zato nemojte brinuti zbog toga. Samo vjerujte životu. Ja vas učim povjerenju – da imate povjerenja u život. Zato ako vas nekada život odvede u neki pogrešan pravac, pođite tim putem. Nemojte se odupirati tome; jednostavno sasvim uđite u to, bilo što da život želi da naučite kroz to iskustvo, nastojte da naučite; vi ćete ponovo izaći iz toga.

OSHO

God Is Not For Sale

Tekst: © Osho International Foundation
Izvor: OSHO Informativni centar Montenegro

Previous articleNišta nije slučajno
Next article3 nivoa spiritualnog buđenja
"Moja poruka nije doktrina, nije filozofija. Moja poruka je svojevrsna alhemija, nauka preobražaja, zato samo oni koji su voljni da umru onakvi kakvi su sad, i da se ponovo rode u nečemu novom koje nijesu ni mogli pojmiti, trenutak je upravo sada... samo oni hrabri ljudi će biti spremni da slušaju jer je takvo slušanje riskantno. Slušajući, vi preduzimate prvi korak ka vlastitom preporođenju. Zato to nije neka filozofija od koje možete načiniti ogrtač i hvaliti se okolo sa tim. To nije neka doktrina u kojoj ćete naći zaključke za vaša uznemirujuća pitanja. Ne, moja poruka nije verbalna komunikacija. Ona je daleko riskantnija. To nije ništa drugo do umiranje i preporađanje."

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here