Čemu nas može poučiti plivanje

0
6

Full Length of Boy Swimming in SeaDa li je se plivanje uči? Kakve uopšte to ima veze i koristi za bilo što drugo u životu? Plivanje se ne uči, jer je to naša urožena sposobnost. Učimo zapravo kako da se uskladimo sa vodom. Strah je recimo, velika smetnja. Tek kada uklonimo strah od vode i u dovoljnoj mjeri se uskladimo sa njom, dogodi nam se samo od sebe da proplivamo.

Sjećam se dana kada sam proplivao. Sa roditeljima sam proveo vikend na moru. Dogodilo se da smo zaboravili ponjeti plivalice. Prije nego sam zaplivao, naučio sam da s povjerenjem, na leđima plutam po vodi. Divan osjećaj koji i danas praktikujem radije od ma kojeg stila plivanja.

Volim od svega i svakoga da učim.

Proces upoznavanja sa ljudima, stvarima itd. nije drugo nego pokušavanje uspostavljanja zadovoljavajuće usklađenosti koja omogućava događanje onoga što se želi.

U ’’Malom princu’’ Egziperija, lisica kaže malom princu da mu ne može biti tek tako prijatelj, jer on tako želi: ’’Da bih ti bila prijatelj, prvo me moraš pripitomiti.’’

Drugim riječima, preporučila mu je  da se pažljivo, obzirno i strpljivo usklađuje sa njom. U nekom prilično ne određenom momentu ona će se ’’prepoznati’’ kao njegov prijetlj. Ne prije.

Da li se vi usklađujete?

Sa sobom, drugima, uslovima pod kojim radite, komunicirate itd? Kad god nas neko ili nešto iznervira, to znači da nismo usklađeni sa tim i prije svega da nismo usklađeni sa sobom.

Što znači biti usklađen sa sobom?

Jednostavno, to znači da su naš tjelesni, mentalni, emocionalni i duhovni aspekt u skladu. Znači kako zračimo odgovara našim osjećanjima, mislima i djelima. Nije baš uobičajeno, zar ne? Puno ljudi jedno misli, drugo odjeća, treće radi, a potpuno četvrto zrači. Kakva zbrka! Ili, recimo obratno: Kad god smo ’’zbrkani’’ tada ovi naši aspekti nisu međusobno usklađeni. Usklađivanje je uvjek kreativno, izazovno, avanturno… Ono se može shvatiti i kao priprema za nešto vrijedno, kao njegova prethodnica ili preduslov, a nekad i nije odvojeno od stvaranja vrijednosti, kakve su npr iscjeljivanje, umjetničko izražavanje…

Kada se uskladimo sa našom pravom prirodom, aktiviramo našu unutarnju mudrost, neograničenu sposobnost da kreativno i odgovaramo na životne izazove. Tada je život svečanost, vatromet ljubavi, dobrote, ljepote, u bezbroju tema, formi, nivoa, dimenzija…

Na nama je da biramo da li ćemo živjeti ’’pakleno’’, ’’rajski’’ ili nekako/nešto između toga.

Plivajmo život.

Autori: Nebojša Vučković i Petar Perović                                                                                                        

LEAVE A REPLY