Ako nemaš za reći nešto lijepo

0
53

Positive-Thinking-Smile.jpg

Radije šuti…

Skloni smo kukanju, žaljenju, kritiziranju svega i svačega – ljudi i događaja. Pita li nas netko kako je prošao dan na poslu – naći ćemo štofa za žaljenje – puno posla, loši međuljudski odnosi, grozan šef i sl. Žalit ćemo se na vrijeme, na susjede, na okolnosti zbog kojih smo nezaposleni, na primanja, na djecu, roditelje, na sve.
Na taj način zatvaramo se u krug nezadovoljstva, frustracija i negativnosti svih vrsta. Zaklanjamo si pogled na dobre ljude i dobre situacije.

Stručnjaci smo za pronalaženja mana, vrlinama teže ulazimo u trag. A svatko ima i dobrih i loših stana. Baš kao i većina životnih situacija. Čak i one loše nakon nekog vremena ne izgledaju više tako loše, a svakako smo trebali iz njih nešto naučiti.
Možda je baš ta loša situacija trebala biti poticaj i prilika za nešto bolje.

Negativne misli privlače nove negativne misli, ružna riječ privlači još ružnih riječi, nezadovoljstvo rađa nezadovoljstvo, itd. Pokušajte pronaći nešto pozitivno u svakome iz vaše okoline i nešto pozitivno u svakoj problematičnoj situaciji koja vas zadesi.

Naravno, nerealno bi bilo uvijek i o svemu govoriti isključivo pozitivno. Istaknuti slabe točke i biti konstruktivan bez loše namjere u potpunosti je prihvatljivo. Ne klevetati, ne ogovarati, ne kritizirati, ne širiti glasine, ne žaliti se zbog žaljenja – svakako ne.

Pokušajte prosijati riječi prije nego ih izgovorite. Ustrajte i stecite naviku da prije nego o nekome ili nečemu izreknete nešto ružno ili negativno, zastanete i pokušate smisliti nešto lijepo i konstruktivno. Nešto zbog čega će se situacija promijeniti na bolje.

Ako vam ništa ne padne na pamet – radije šutite.

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala Praktičan život
Izvor: Praktičan život

LEAVE A REPLY