Svjesno ljetovanje

0
26

Na moru sam i uživam u ambijentu. Primjećujem trag aviona na nebu i prisjećam se nedavnog leta.

Čim smo poletjeli, osoblje aviona se dobro potrudilo da što prije zbrine putnike. Ponuđeni su bili magazini, piće, sendviči… po nekoliko puta. Putnici su čim je bilo dozvoljeno aktivirali svoje kompjuterske uređaje. Sve je organizovano tako da niti jedan tren leta ne promakne bez neke aktivnosti i da ni slučajno ne osjetimo užitak prisustva u sadašnjosti.

Nisu mi trebala sva ta ’’pomagala’’.  Ugodno sam osjećao boravak na 7 000 metara tokom cijelog leta.

Posmatram ljude oko sebe na ovoj plaži i primjećujem sličnu situaciju. Malo ko uopšte doživljava morski ambijent pred sobom. Ljudi čitaju knjige, magazine, telefoniraju, kucaju poruke, glasno i nadugačko razgovaraju, polemišu itd.  Kakva šteta! Zar treba preći kraći/duži put do mora da bismo tamo propustili spontanost prirodnog ambijenta?

Razumijem, moći ćemo svima se pohvaliti da smo i mi bili na moru! Turističke agencije bi trebalo da u svojim aranžmanima imaju i ponudu: ’’… Bez brige! Obezbjeđujemo i sva propratna pomagala: literaturu, magazine, izvještaje, biltene, kvote… koji će vam osigurati da ne doživite atraktvinu lokaciju!’’ Suprotno takvom ’’prisustvu’’, možete pokušati svjesno provesti makar pola sata dnevno uz more.

Boravak u prirodi i prepuštanje njenim silama je najjednostavniji način relaksa. Kako se to radi?  Koristite svoja čula! Zatvorite oči i udobno se namjestite. Slušajte sve što ima da se čuje, ali bez procjenjivanja/vrijednovanja. Slušajte zvukove, bliže i dalje… Potom ispitajte kakav je vazduh. Miruje ili se kreće, vlažan ili suv, topao ili hladan, kao i moguću aromu.  Dodirnite nešto pored sebe prvo rukama, a potom osjetite što većim djelom svog tijela podlogu pod vama bilo da stojite, sjedite ili ležite. Osjetite sve dodirne tačke sa podlogom.

Osjetite, ne mislite o tome!

Osjetite kakav vam je trenutno okus u ustima. Na kraju otvorite oči i ne vezano posmatrajte boje i oblike oko sebe. Ne procjenjujte ih, samo posmatrajte. Za sami kraj, pokušajte aktivirati svjesno senzacije vaših pet čula istovremeno. I bez brige, javiće se misli koje će vas osptruirati u tome. To je ljudski. Vratite svoju pažnju na vanjske senzacije i slijedite napisane instrukcije stalno iznova i sve češće.

Ako budete sebi dali priliku da ovako uživate, primjetićete da nema te knjige koja umije adekvatno opisati iskustvo prisutnosti! Biće vam (skoro) sve-jedno gdje ljetujete! Sretno.

Autori: Nebojša Vučković, Petar Perović 

LEAVE A REPLY