Ovo je MOJ život! I mogu da radim sa njim šta ja želim…

0
70

Pa, i nije baš! Tačnije, nije samo tvoj. A evo i zašto:

Pretpostaviću da imaš dva roditelja. I da si ti njihovo prvo dete.

Rodiš se i od tog trenutka imaš vlasništvo nad 100% akcija svog života, je li tako? Nije! Tačnije, pošto nemaš svest o svom životu niti se išta pitaš, imaš 0% akcija svog života, dok tvoji roditelji imaju po 50% (u najjednostavnijem slučaju). Sa druge strane, imaš deo akcija svoje mame, i deo akcija svog tate. (Znam da te je mama nosila 9 meseci dok je tata… Ali, uzimamo idealizovan slučaj!) Šta tebi znače njihove akcije? Jednostavno – život! Ako imaš njihove akcije, oni će se starati o tebi – voleti te, hraniti, oblačiti, školovati…

Onda dolaze glavni brokeri – babe i dede. Oni kupuju akcije od tvoje mame i tvog tate (tako što te čuvaju, razmažuju i daju besprekorne savete 😉 ) a zauzvrat im daju njihove akcije (da bi primorali tvoje roditelje da se o njima staraju kad budu bolesni – npr. „Pre nego mi odgovoriš kada ćeš da me odvedeš kod lekara, seti se da sam ti decu čuvala i…“). Međutim, te porodične trange-frange nas ne zanimaju u detalje jer ćemo pretpostaviti da su ti roditelji „normalni“ i da neće prepustiti 51% tvojih akcija u ruke baba i deda.

Kako vreme prolazi, organizam ti je sve jači, svest bogatija i želja za samostalnošću veća, tako da imaš sve više svojih akcija. Šta radiš sa njima? Pa, trguješ! Npr. upoznaš momka/devojku i „smuvate se“ – razmenite po 2% svojih akcija (pod pretpostavkom da ste se samo ljubili). Podeliš tajne sa najboljom drugaricom/drugom – razmenite po 1%. Posvađate se – svako uzme nazad svoje akcije. I tako razvijaš međuljudske odnose. I, kao u biznisu, što više ulaganja (na što više mesta-osoba) to je manja šansa da ti akcije (čitaj – život) propadnu!

Konačno – 18. rodjendan! Slaviš, jer konačno imaš 51% svojih akcija.

A šta je sa ostalim akcijama? Pa, npr. redom po broju akcija: mama i tata po 10% („jednako ih volim“); rođeni brat/sestra 8% (ako ih ima više, odnosi su drugačiji); momak/devojka 5% (stigli ste do treče baze 😉 ); baba po mami ima 3% (moraćeš da je zoveš bar jednom nedeljno, ali će da ti pravi najbolje taške 🙂 ); baba po tati 2% (misli da su te „ispustili“ ali ipak nije „digla ruke“ od tebe); kum(a) 1%; školski drugari ukupno 0,85%; komšiluk 0,054%; poštar 0,0001% (pod pretpostavkom da ti čita poštu, a ti pujdaš psa da ga „iz’ede“)… Ukupno 49%.

A dalje? Pa, ostavljam tvojoj mašti na volju…

SHARE
Previous articlePrvo saslušaj
Next articleKamen
Svaki članak koji sam napisao, za mene ima neki smisao. Ako u njima prepoznaš misli svoje, znači da nas ima dvoje.

LEAVE A REPLY