Kakvu muziku volimo slušati

0
5

Music, Microphone, Score, Song, Mixer, Cables, Volume

Blizak rođak mi kaže: „Spasismo se od muzike!“

Naime, sa porodicom se privremeno iselio iz komfornog stana na rivi, u blizini hotela sa podosta zvijezdica. Goste zabavljaju preglasnom muzikom do pozno u noć na hotelskoj terasi. Ljeti se, naročito u turističkim mjestima, događa istinski teror buke. Buka je (pre)glasan, ne prijatan i nepoželjan zvuk. Na buku se ne može navići. Ona se trpi. Uz mnogo zdravstvene i druge štete.

Neispavanost, nervoza, razdraženost, frustriranost, snižavaju vitalnost i inteligenciju, blokiraju kreativnost, onesposobljavaju za ljubav, dobrotu, nježnost, životnu radost, radnu efikasnost…

Iza veće glasnoće naći će se više bezobzirnosti, kao i volje za uznemiravanjem, a manje spokojstva i vedrine. Za egotične osobe stvaranje buke je znak moći. Zato je, uslijed tehnoloških mogućnosti, buka postala nesreća novijeg vremena kojoj je teško umaći.

Svaka muzika utiče na naše emocije, raspoloženja, osobine i ponašanja koje iz njih proishodi. Muzika mnogo kazuje o onima koji je slušaju. Loša dovodi do neuravnoteženosti koja izaziva teške lične i društvene probleme. Dobra uvećava sklad u nama.

Izbor je na nama.

Music, Treble Clef, Clef, Tonkunst, Compose, Sound

Možemo nasrtati na sebe slušajući agresivnu muziku kao što možemo i da se njegujemo nježnom i spokojnom, a ujedno i snažnom muzikom koja prenosi ljubav. Njena snaga je blaga i neodoljiva energija.  Na nama je odgovornost da odredimo što želimo da postižemo slušanjem određene muzike i da razvijemo senzitivnost, potrebnu da osjetimo njeno djelovanje na nas. Samo treba slušati sa pažnjom i opažati svoje reakcije na zvučne vibracije. Ako otkrijemo štetno djelovanje na nas, odlučimo da joj se ne izlažemo. Zvuci bi mogli da nam pomažu da se preobražavamo u dobrom smjeru – od straha i tjeskobe prema dobroti, spokoju, povjerenju, višoj svjesnosti, boljem zdravlju.

Njihov izvor je u našoj prirodi, u unutrašnjoj tišini.

Jednom sam čuo suprugu starijeg i nagluvog kolege: „Neće da nosi slušni aparat pa moram da vičem da bi me razumio. Ali zato ne mogu ništa lijepo da mu kažem. Na muci sam…“

Nije moguće istovremeno biti glasan i fino „naštimovan“, usklađen unutar sebe i sa drugima. Može pomoći proces stalno budne pažljivosti koji unapređuje život, jer zaštićuje od štetnih uticaja, ali i omogućava da koristimo blagotvorne učinke muzičkih i prirodnih zvukova. Potražite tišinu iza zvukova, uživajte u šetnjama kroz prirodu. Slušajte meditativnu muziku. Spontano pojte. Bićete ubrzo relaksirani, vedro raspoloženi. Pažljivo sa zvucima!

Autori: Petar Perović, Nebojša Vučković 

LEAVE A REPLY