Kada sve postane važno

0
145
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Image result for coffee sun

Sjećam se perioda svoga života kada sam tražio posebna mjesta, trenutke i ljude, da bih nešto korisno naučio.

Takođe, sjećam se perioda kada sam mislio da me više niko i ništa ne može ničemu poučiti.

Živim period kada pokušavam od svega i svakoga, stalno nešto da naučim o sebi.

Puno ljudi snove uzima za jako važne, a život i ne baš… Kada sanjamo, da li znamo da sanjamo? Dogodi li li vam se ponekada da vam je iskustvo sanjanja toliko jako baš kao da se relano događa? Nemamo li takvo iskustvo i sa svim dnevnim događanjima? Ako snove tumačimo, zašto ne bismo i dnevna događanja. Na primjer, evo sada pogledajte oko sebe i samo zamislite da je to san. Obratite pažnju na detalje i probajte protumačiti kakvu vam poruku šalje to iskustvo.

Kada bismo svaku priliku koristili da naučimo nešto novo o sebi i životu, gdje bi nam bio kraj?

Ne vjerujem u stav da se čovjek razvija samo do neke godine, a potom degradira. Iskustvo me poučilo drugačijem. Život je jedini pravi učitelj. Beskrajno strpljiv, mudar, raskošan

Nema niti jednog, ma koliko beznačajnog susreta, događaja, prizora itd. a da nam ne donosi dragocjene poruke od značaja za naš razvoj. Evo nekih primjera iz naših razgovora sa poznanicima. Prvi: ’’Pa, danas sam popila kafu koja mi se nije pila, sa ljudima čije mi društvo ne prija… Kakvu bi to poruku moglo da ima?’’ Za tebe najmanje ovoliko: Ne troši svoje vrijeme na nepotrebno. Cijeni i poštuj sebe. Pod tim uslovom živjećeš daleko iznad svakog tavorenja, ispraznosti i prenemaganja.

Život je dar i valja maksimalno uživati u njemu.

Određuj pažljivije svoje prioritete. Evo i primjera druge osobe: ’’Ma bila sam baš ljuta na sebe dok sam kuvala supu, a htjela sam biti na plaži.’’ Kako ovo iskustvo protumačiti? Valjda tako da budete potpuno tamo gdje već jeste, u onome čime se trenutno bavite.

Zanimljiv je i treći izvještaj naše poznanice: Osoba je rekla da je ’’prestupila’’neku zabranu koju je sama sebi odredila i zato se osjetila loše. Kakvu poruku je mogla pročitati iz tog samo-mal-tretmana? Najmanje toliko da nije mudro, a ni praktično sebe sputavati bilo kakvim predrasudnim ograničenjima. Valja znati, da taj vaš ’’bezvezni’’događaj poučava vas vrhunskom umjeću življenja u sad-ovdje. Nije važno što radite, nego koliko ste sabrani. Ako ste takvi, sve će biti vrhunsko!

’’Život je san’’ je naslov jedne Kalderonove drame. Znači: Java je sito što i san, beskrajno podatna za bezbrojan čitanja. Sve je prepuno važnih značenja!

Autori: Petar Perović, Nebojša Vučković                                                                                                          

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here