Kad razgovor uzvišuje

0
11

Ko puno radi, mora vrhunski da odmara!

Nakon intenzivnog radnog dana, sa voljenom osobom sam dogovorio tri sata druženja.  Umjesto uobičajene šetnje ili druženja uz piće, odlučio sam ponuditi izlet na more. Predložio sam da ugodno, sa puno blagosti i naklonosti razgovaramo tokom puta, a da malo vremena što budemo proveli uz more, budemo veoma tihi i predani ambijentu.

Znam da upravo predanost prirodnom ambijentu velikom brzinom vitalizuje. Takođe, znam da razgovor koji nesumnjivo naginje na ono dobro u nama i drugima, uvjek bude konstruktivan, interesantan, uzvisujući. Samo ako se ’’nagnemo’’ na bolju stranu, sve postaje blaže, ljubavnije, ma kojom temom da se bavimo i  ma ko da nam je sagovornik. Kako to izvesti?

Evo primjera: ’’Ako vam se neko požali na umor, nakon intenzivnog radnog dana, nemojte sažaljivo reći ’’takav je život/eh šta ćeš…’’ . Umjesto toga budite hitri u podržavajućim porukama tipa ’’divno, sad ćeš odlično odmarati/sve čestitke, sigurno si naučio-la nešto novo o sebi i svom poslu …’’

Ne znam da li vam je poznato što je najveći potrošač životne energije/snage? To su naše misli! Ako imate misli sa ’’negativnim predznakom’’, a takve su sve one koje nam pogoršavaju raspoloženje, tada nemojte očekivati da vam bude ugodno.

Što tada treba uraditi?
Kao prvo, smjesta prestanite da kukate!
Drugo, primjetite/konstatujte da imate negativne misli.
Treće, donesite hitro odluku da ćete da ih promjeniti na bolje, makar za nijansu.
Četvrto, pokušajte osjetiti sebe koliko god možete više!

Kroz ova četiri koraka, svako može promjeniti svoje stanje trenutno na bolje, u mjeri u kojoj je donio snažnu odluku i sukladno sposobnosti opuštanja.

Morate jasno praviti razliku između misli i osjećaja. Negativne misli nećete moći promjeniti nestrpljivim nametenjem pozitivnih. Umjesto toga, morate se koliko je u vašoj trenutnoj moći prebaciti sa misli na osjećaj. Potrebno je osjećati svoje tijelo. Ono će tada ’’kliziti’’ u relaks, u stanje sve veće ugode. Iz takvog stanja, prijetićete da su vam misli drugačije.

I još nešto! Dobro pazite da se ’’ne zaglavite’’ između trećeg i četvrtog koraka! Pazite da ne zaćutite, a pritom ostanete u istom raspoloženju. Takvo potiskivanje moglo bi vam donjeti veću zdravstvenu i svaku drugu štetu, nego da ste nastavili sa onakvim destruktivnim pražnjenjem. Život ne traje par stotina godina, nego tek nekoliko decenija i zato dobro pazite kako ćete i sa kim provoditi tih ’’nekoliko trenutaka’’. Koristite ih samo za najbolje…

Autori: Nebojša Vučković, Petar Perović  

 

LEAVE A REPLY