Vatrogasac koji daje deci nadu

0
132

vatrogasac-u-pakistanu.jpeg

”Mi smo deca siromašnih roditelja. Bez obrazovanja, ostaje nam samo da lutamo ulicama i da čistimo đubre.”

U zemlji gde većina dece ne završi školu, jedan čovek je preuzeo na sebe obavezu da podučava one koji su ostavljeni na ulici. Mohammed Ayub vodi neformalnu školu u parku, u Islamabadu (Pakistan) već 30 godina. Svakog dana, nakog svog posla, oko 15h dolazi u park gde podučava oko 200 učenika da pišu, čitaju i još više od toga.

”Gledao sam decu kako lutaju po ulicama i razmišljao sam koliko bi im bio drugačiji život, kada bi i oni mogli da steknu neko obrazovanje.” rekao je Ayub.

Vatrogasac koji daje decu nadu

Samo 50% devojčica i 60% dečaka se upiše u osnovnu školu u Pakistanu, prema podacima Unicefa. Ono što je još poražavajuće, je da 75% devojčica i 50% dečaka od broja upisanih u školu, nikada ne završi školu.

Mnoga deca koja ne idu u školu, jer rade da bi izdržavali svoju porodicu. Procenjuje se da ima oko 3.3 miliona dece, ispod 14 godina, koji rade u Pakistanu.

”Mi smo deca siromašnih roditelja”, rekao je jedan učenik. ”Bez obrazovanja, ostaje nam samo da lutamo po ulicama i da čistimo đubre. Nije naša sudbina da bi čistili đubre celog života. I mi takođe želimo da postanemo neko.”

Master Ayub, kako ga zovu učenici, pomaže svojim učenicima da se spreme za državne ispite, kako bi mogli da upišu više obrazovanje ili da dobiju pristojan posao. Do sada je prošlo više od hiljadu učenika pod njegovim mentorskim radom.

Vatrogasac koji daje decu nadu

Ayub ima cilj, da decu vrati u obrazovni sistem, pa samim tim uči decu istim predmetima koji se izučavaju u školi: Engleski, matematika, istorija, itd.

”Da nije bilo Master Ayub-a, ja sada ne bih znao da čitam, niti da pišem. Samo bih skupljao drva.”, rekao je učenik koji sada radi u lokalnoj novinarnici.

Najbolji deo ove priče je, što mnogi učenici nakon što završe svoje školovanje, vrate se da podučavaju drugu mlađu decu.

Ovakve škole su vremenom počele da se pojavljuju i u drugim regionima širom sveta, u parkovima i na ulicama, na mestima gde mnoga deca nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju – ili nemaju nikakvu mogućnost za obrazovanje.

Krajnji cilj master Ayub-a je da sagradi školu, gde bi mogao da nastavi da podučava…

”Ako želimo da naša zemlja prosperira, naučite decu po jednu reč svaki dan. Vaše sestre, braća, komšije…gde god da su nepismeni, POMOZITE IM.” rekao je Ayub.

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala ForensicSoul
Izvor: ForensicSoul

SHARE
Previous articleMir je tamo gde ga ne tražimo
Next articleUputstvo za uspeh
Svi smo povezani, jedni sa drugima, gde god da se nalazimo. Naša radoznalost i želja za istraživanjem je deo našeg putovanja. To je naša sudbina. Isto tako, to je naša obaveza i odgovornost prema budućim generacijama, da bi svet bio bolji nego što jeste. Budite otvoreni, budite radoznali. Uvek postavljajte pitanja. To je jedini način da budete deo promene kojoj svi težimo.

LEAVE A REPLY