Paraolimpijac brži od rezultata kojim je osvojeno olimpijsko zlato!

0
122

Na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru održana je nestvarna finalna trka na 1.500 metara za veoma slabovide takmičare. U trci ne samo da je oboren svetski rekord, već je ostvaren rezultat bolji od onog koji je bio dovoljan za zlato na nedavnim Olimpijskim igrama.

Abdelatif Baka pobeđuje u čudesnom paraolimpijskom finalu

Alžirac Abdelatif Baka ima 22 godine. I spada u paraolimpijsku klasu T13. Ono „T“ je oznaka za sportiste koji nastupaju na stazi, a 13 je treća kategorija za slepe i slabovide osobe. T11, naime, čine slepi paraolimpijci koji trče uz pomoć vodiča, T12 su veoma slabovidi koji takođe imaju vodiče, a u T13 klasi, u koju spada i junak ove priče, svrstani su oni paraolimpijci koji izuzetno slabo vide, ali koji mogu da nastupaju bez vodiča.

I, u finalu na 1.500 metara, Abdelatif Baka je rezultatom 3:48,29 postao novi svetski paraolimpijski rekorder i novi paraolimpijski šampion. Međutim, ono što je nestvarno je da je taj njegov rezultat bolji od rezultata (3:50,00) kojim je Amerikanac Metju Sentrovic osvojio zlato na prošlomesečnim klasičnim Olimpijskim igrama.

Štaviše, da je Sentrovic nastupio minule noći u Riju i ostvario isti rezultat kao u svom avgustovskom finalu, ostao bi ne samo bez zlata, već bez medalje. Jer, ne samo Abdelatif Baka, već čak četiri slabovida paraolimpijca trčala su brže od olimpijskog šampiona.

I ne čudi. Kada oči ne vide najbolje cilj, onda je srce to koje vodi ka njemu.

Autor: Darko Nikolić
Foto: Tanjug/APAbdelatif Baka pobeđuje u čudesnom paraolimpijskom finalu
Izvor: blic.rs

LEAVE A REPLY