Noć istraživača u 12 gradova Srbije

0
132

Noć istraživača će se održati sedmi put u 12 gradova u Srbiji pod sloganom Istraži, prikaži, znanje potraži u petak 30. septembra, najavili su danas organizatori ovogodišnje manifestacije.

Noć istraživača će se održati sedmi put u 12 gradova u Srbiji pod sloganom Istraži, prikaži, znanje potraži u petak 30. septembra, najavili su danas organizatori ovogodišnje manifestacije na konferenciji za novinare u EU Info centru.

Portparol Noći muzeja Zorana Minčić je izjavila da se ovogodišnja manifestacija u Srbiji održava u okviru 11 Evropske noći istraživača i dodala da je cilj da se javnosti, naročito mladima približi posao istraživača.

Ona je rekla da se ove godine Noći istraživača organizuje u okviru dva projekta – ReFocus i Cool&Hot koji će, svaki na svoj način, organizovati predstavljanje istraživačkog rada.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja finasira Noć istraživača kroz program Horizon 2020, Štefan Hudolin je rekao da će javnost moći da se upozna sa naučnim radovima i istraživanjima koja poboljšavaju svakodnevni život, dok će mladi moći da budu naučnici jedan dan.

Ovo će biti porodični događaj u kome mogu da učestvuju sve generacije i tako saznaju šta je nauka i kakav je njen uticaj, rekao je on.

Hudolin je rekao da EU od 2001. sprovodi stotine uspešnih projekata širom zemlje koje donose boljitak građanima u mnogim sektorima i dodao da EU nastavlja da podržava Srbiju na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU.

Koordinator Noći istraživača Tanja Adnađević je rekla da će jedna od glavnih tema ove godine biti migracije kroz oči naučnika iz više oblasti.

Pokazujemo koliko su migracije važne za nauku, a termin migracije smo iskoristili da prikažemo naučni put od ideje do zaključka, rekla je ona.

Ona je najavila onlajn takmičenje Naučni inkubator u okviru koga će školska deca predstavljati projekte, a pobednici će ići u istraživačku stanicu Petnica da vide kako se njihovi projekti realizuju.

Izvor: FoNet.rs

LEAVE A REPLY