Mokranjčevi dani od 9. do 14. septembra u Negotinu

0
250

Festival horskog pevanja „Mokranjčevi dani“ biće održan od 9. do 14. septembra u Negotinu, gde se očekuje oko 700 učesnika. 

„Iz našeg grada poslaćemo poruku o očuvanju srpskog muzičkog nasleđa“, rekao je predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović na koferenciji za novinare.

Kako je naveo, Negotin ceni muzičke velikane, a festival svojim programima verno radi na unapređenju kulturne baštine.

Selektor festivala, muzikolog Sonja Marinković, najavila je da pored nastupa horova, na festivalu se mogu videti prikazi knjiga, dokumentarni filmovi i izložbe.

Svojom besedom Episkop Toplički Arsenije otvoriče u Mokranjčevoh rodnoj kuči ovaj festival, a na programu su i Gudački kvartet Beogradske filharmonije, Hor i Simfonijski orkestar RTS-a i plesni ansambl „The Dixie Dance Show“ iz Beograda.

Marinkovićeva je posebno najavila mlade muzikologe koji su napravili inetrvjue sa svim vodećim dirigentima i kompozitora, koji su napravili jednočasovni dokumentarni film o Stevanu Mokranjcu.

Ove godine je mnogo manje sredstava izdvojeno za festival i nemoguće ga je organizovati uz pomoć „štapa i kanapa“, naglasila je predsednica pogramske komisije Branka Radović.

„To što je komercijalno treba da izdržava samog sebe“, rekla je Radovićeva i naglasila je da država mora da neguje ovaj festival.

Foto&Video&Tekst: Tanjug.rs
Izvor: Tanjug.rs

LEAVE A REPLY