Put Zena – Mudrost, Saosećanje i Svesnost

269

212.jpg

Nasmešite se, dišite i hodajte polako. Osećanja dolaze i odlaze poput oblaka na vetrovitom nebu. Svesno disanje je moje sidro. ~ Thich Nhat Hanh

Mnogo toga je već pisano o Zenu, ali postoje 3 osnovne stvari koje su posebno bitne. Ovi uvidi i prakse proizilaze iz Budinih učenja, ali se mogu primeniti kod ljudi različitih verovanja i veroispovesti.

Prva stvar je buđenje mudrosti, što Buda zovi pravi pogled. Ona posmatra prolaznost i praznu sopstvenu prirodu svega što postoji. Gledajući kroz iluzije razdvojenih razmišljanja pa do holističkog razumevanja o tome kako svaki atom, reka, planeta, galaksija i svako živo biće u našem univerzumu raste zajedno i teče kao jedna međuzavisna konstantno promenljiva celina.

Thich Nhat Hanh opisuje ovo kao ‘interbeing'(međuzavisno i povezani sa celim svetom). Eistein, Lao Tsu, Alan Watts i Walt Whitman su govorili o ovome, Van Gogh je izrazio ovaj tok jedinstva u svojim slikama. To je mudrost velike umetnosti, poezije, misticizma, moderne fizike, sistema razmišljanja i ekologije, podjednako koliko i Zen.

Drugo je etičko ponašanje i saosećanje, vrednovanje ljubavi i života, više od materijalnih stvari, moći i bogatstva. Podržavajući druge, smanjivanje nasilja i patnje, negovanje veće ljubaznosti i jednakosti u društvu. Imati za prioritet mir, ljubav i saosećanje je u srži ono što mnoga mudra bića dele sa svetom kroz istoriju.

To je put Isusa, Gandija, Bitlsa i Martin Luter Kinga, koliko i Bude. Dok se ljubav ne stavi u delo, bezbroj ljudskih problema se ne može rešiti. Oni uče da istinska transformacija našeg sveta, svih bitnih odluka – na svim nivoima društva moraju da budu vođene mudrošću naših srca.

Na kraju, Zen nas uči svesnosti sadašnjeg trenutka, posmatrajući šta se dešava, bez vezanosti ili odbojnosti. Biti svestan naše uloge ovde, upravo sada, gde god da se nalazimo. Praksa sedeće meditacije ima za cilj da pomogne u naporima da se koncentriše i smiri um, ali to je “trenutak do trenutka” svesnost u svim situacijama koje Buda najviše ističe.

Kroz praksu svesnosti stičemo bolji uvid u rad našeg uma, dolazi do razumevanja i napuštanja egocentričnih obrazaca misli, želja i strahova koji kreiraju patnju u našim životima. Vremenom smo naučili da verujemo u kreativnu inteligenciju duhovne svesti, intuitivnu mudrost uma koja postoji u svakom od nas.

Meditacija i svesnost su suština Zen prakse, ali takođe bitan deo mnogih drugih sistema. Tai či, joga, slikarstvo, molitva, kuvanje, sviranje klavira i mnoge druge forme vežbanja nam mogu pomoći da smirimo naš um i povežemo se sa sadašnjim trenutkom.

Ove tri stvari podučavane od strane Bude – mudrost, saosećanje i svesnost su povezane međusobno sinergetski i međusobno zavisne. Kao prioriteti, sva tri nam služe da ojačaju razvoj drugih. Vremenom i sa praksom mi postajemo saosećajniji, mudriji, svesniji, veseliji, puni ljubavi, i u miru.

Original: creativesystemsthinking.wordpress.com

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala ForensicSoul
Izvor: ForensicSoul

PODELI
Svi smo povezani, jedni sa drugima, gde god da se nalazimo. Naša radoznalost i želja za istraživanjem je deo našeg putovanja. To je naša sudbina. Isto tako, to je naša obaveza i odgovornost prema budućim generacijama, da bi svet bio bolji nego što jeste. Budite otvoreni, budite radoznali. Uvek postavljajte pitanja. To je jedini način da budete deo promene kojoj svi težimo.

POSTAVI ODGOVOR