Imati sve pod kontrolom – Kako i zašto postajemo tzv. kontrol-frikovi…

18

Na prvi pogled zvuči nelogično – potreba za kontrolom odraz je slabog samopouzdanja i nesigurnosti. Osobe koje pate od ovog sindroma smatraju da ono što u životu ne mogu kontrolirati neće biti obavljeno kako treba. Nema tu loših namjera, najčešće niti svijesti o tome da takvim postupanjem povređujemo ljude oko sebe, da stvaramo destruktivnu atmosferu.

Opsjednutost kontrolom najčešće je posljedica strahova iz djetinjstva. Djeca koju su odgajali roditelji opsjednuti kontrolom, prestrogi i autoritarni roditelji, osobe sklone perfekcionizmu, sitničarenju, opažanju loših stvari i sitnica, osobe koje su malo čime zadovoljne i sklone kritizerstvu, često i sama postaju takva – opsjednuta kontrolom, stroga i autoritarna, nezadovoljna.

Nesigurnost i nesamostalnost podjednako se rađa kod djece o kojoj roditelji ne vode brigu i ne daju im pozitivne primjere, kao i kod djece koju roditelji pretjerano kontroliraju, ponašaju se prezaštitnički i u prevelikoj mjeri upravljaju njihovim životima.

Osobe opsjednute kontrolom najveću štetu nanose svojoj djeci, a zatim i partneru, članovima šire obitelji i prijateljima te kolegama (posebno podređenima) na poslu.
Osobe opsjednute kontrolom nisu svjesne svog ‘defekta’. One su uvjerene kako pomažu ljudima oko sebe da stvari naprave bolje, da postanu samostalniji, da u najboljoj namjeri ukazuju na nedostatke. Događa se upravo suprotno. Pod izlikom brige i pomoći kontrol-frikovi manipuliraju drugim ljudima.

U razgovoru s osobom opsjednutom kontrolom dobit ćete dojam da se radi o izrazito brižnoj osobi koja jako puno traži ponajprije od sebe same.

Stupanj opsjednutosti može jako varirati – od blažeg oblika do asocijativnog pormećaja osobnosti. Većina ljudi povremeno ima potrebu kontrolirati osobe iz svoje okoline. Posebno roditelji djecu, partneri jedno drugo i sl. Ukoliko se obrazac ponašanja opsjednutosti kontrolom ponavlja u većini vaših odnosa, posebno kod izloženosti stresu, vrijeme je da se zabrinete.

Simptomi, samo-testiranje

  • većinu poslova morate obaviti sami ne bi li bili obavljeni na zadovoljavajući način,
  • ne možete se pouzdati u nikoga osim sebe,
  • najčešće ste vi u pravu (a ne netko drugi),
  • skloni ste dijeliti savjete i kada niste zamoljeni da to učinite,
  • ljudima oko sebe dajete puno, a često ste razočarani uzvratom.

Zastanite i zamislite se nad sobom.

Ne može problem uvijek biti u drugima, ne mogu uvijek svi drugi biti u krivu, ne možete uvijek vi napraviti stvari na najbolji način…

Prije nego otjerate svoje najbliže, pozabavite se sobom.

Foto&Video&Tekst preuzeti sa portala Praktičan život
Izvor: Praktičan život

POSTAVI ODGOVOR